EXKLUZIVNÍ VIDEO Takto vypadá Liberland, stát, který založil v Evropě český politik

15.04.2015 20:25

„Můžeme si založit nový národ na úplně zelené louce.“ I na to se těší prezident zbrusu nového ministátu Liberland Vít Jedlička, o kterém jsme už informovali. ParlamentníListy.cz teď přinášejí také video přímo z místa, kde, jak zakladatelé tvrdí, bude „radost podnikat a žít“. Svobodu hodlá prezident omezit jen v případě, kdyby chtěl někdo obchodovat například s pervitinem.

EXKLUZIVNÍ VIDEO Takto vypadá Liberland, stát, který založil v Evropě český politik
Foto: ReproFoto: Youtube
Popisek: Nový stát Liberland, který založil Vít Jedlička

Stovky zájemců o nové bydliště a neskutečný mediální zájem vzbudili zakladatelé nového „přístavu svobody“, státu Liberland. Jak vypadalo samotné vyhlášení státu, ukazuje videozáznam pořízený exkluzivně pro ParlamentníListy.cz, který natočil kameraman Tomáš Měšťan z BulvarART. Autor záběrů Měšťan pořídil s prezidentem Vítem Jedličkou také rozhovor, ve kterém si hlava Liberlandu pochvaluje geografickou polohu země: „Území je optimální, na pomezí Evropské unie. Můžeme si založit nový národ na úplně zelené louce. Naše myšlenka je taková, že stát bude financován pouze z toho, co vytěžíme z prodeje pozemků, popřípadě z veřejných sbírek,“ popsal Jedlička. Nový stát Liberland se nachází mezi Chorvatskem a Srbskem na břehu Dunaje.

Vlastní doklady do dvou měsíců, možná i rychleji

Jistým omezením se ale ani tito svobodomyslní zakladatelé státu zřejmě nevyhnou. „Neplánujeme žádné daně a minimální množství regulací, jen takové, které by ohrožovaly existenci Liberlandu z hlediska mezinárodního práva. Budeme asi v omezené míře bojovat proti nejnebezpečnějším drogám, protože to by nás dostalo na blacklist západního světa, kdybychom dovolili obchodovat například pervitin, popřípadě jiné drogy,“ uvedl Jedlička v rozhovoru. „Budeme se snažit, aby prostředí bylo pro podnikatele a obecně pro lidi se všemi názory a náboženskými směry co nejotevřenější. Abychom byli přístav svobody,“ dodal. Popsal také nutné byrokratické zlo, kterým ale přeci jen budou muset budoucí obyvatelé státu projít, a to je získání občanství. Prezident ujistil, že pošle žadatelům s odstupem jen několika dní rozhodnutí. Případně pozve zájemce na pohovor. V horizontu jednoho nebo dvou měsíců chtějí začít vydávat vlastní doklady.

Vít Jedlička bude jednat se sousedními státy

Cílem skupiny Čechů, který nový stát na území „nikoho“ založili, je podle jejich slov vytvoření země, kde nebude stát otravovat vlastní občany zbytečnými zákazy a daněmi. Zakladatelům je totiž trnem v oku rozšiřující se vliv zájmových skupin na fungování státních celků, které podle nich souvisejí s horšími podmínkami pro život. Republiku vyhlásili na území, které nikomu nepatří a figurovalo na seznamu tzv. terra nullius, tedy země nikoho. „Svojí celkovou rozlohou cca 6 kilometrů čtverečních je Liberland hned po Vatikánu a Monaku třetím nejmenším suverénním státem. Přípravný výbor 13. dubna 2015 přímo v místě nový stát vyhlásil a území označil vztyčenou vlajkou. Zvolil také prezidenta republiky, kterého rovněž pověřil, aby vznik nového státu Liberland v rámci příslušných diplomatických nót oznámil nejen oběma sousedním státům, ale také Organizaci spojených národů a postupně i dalším zemím,“ uvádějí zakladatelé státu.

Sealand nebyl uznán za suverénní stát. Vládci svedli dvě bitvy

Nejznámější z předchůdců Liberlendu může být Sealand, asi 12 kilometrů od pobřeží britského Suffolku, který má rozlohu 550 metrů čtverečních. Vznikl na území plošiny, která v průběhu II. sv. války sloužila jako prvek protivzdušné obrany, pak byla vyřazena z provozu. Vzhledem ke své rozloze je někdy popisován jako nejmenší stát na světě, byť není oficiálně uznáván za suverénní stát. Vládci Sealandu dokonce svedli dvě bitvy s nezvanými hosty, kteří chtěli jejich ostrovní stát získat pod svoji kontrolu. Zatímco v případě Sealandu šlo do jisté míry o nadsázku a touhu po dobrodružství, u libertariána Jedličky lze jeho záměr považovat za zcela vážně míněný politický manifest. Zakladatelé se inspirují státy jako Monako, Lichtenštejnsko nebo Hongkong.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…