Eduard Chmelár: Evropská unie směřuje k rozpadu. Už se to nedá napravit

27.07.2015 10:44

Evropská unie směřuje k rozpadu, tvrdí slovenský politický a mediální analytik Eduard Chmelár. Od počátku svého fungování totiž dle něj EU trpí zásadním nedostatkem, který naposledy vyplul na povrch během hledání cesty z řecké dluhové krize.

Eduard Chmelár: Evropská unie směřuje k rozpadu. Už se to nedá napravit
Foto: Archiv ECh
Popisek: Eduard Chmelár

Chmelár v rozhovoru s Dagem Danišem pro televizi slovenského portálu HNonline.sk nejprve představil hnutí Sen, jehož založení oznámil před několika dny. Mělo by se jednat o sociálně ekologické hnutí, které bude stát na třech pilířích – solidarita, ekologie a nenásilí.

Následně se pustil do objasňování pojmu vlastenectví – v reakci na tvrzení moderátora pořadu, že mu v minulosti bylo vyčítáno, že má sklony k nacionalismu. Chmelár poukázal na to, že nacionalisté ho považují za zaprodance, a zdůraznil, že nesnáší šovinistické projevy. „Nebudu tajit, že k této zemi mám vztah a že k tomu vedu odmalička i své děti. Ale nejsem uzavřený do sebe,“ vysvětlil Chmelár s tím, že jeho vlastenectví je založeno na poznání vlasti, nikoliv na emocích.

On sám se považuje za příslušníka slovenské společnosti, Evropana a světoobčana. Když však hovoříme o civilizaci, striktně trvá na tom, že Evropa musí bránit svoje zájmy, které se dle něj diametrálně liší od zájmů, které mají Spojené státy a Rusko. Co to je evropský zájem prý nicméně nelze definovat, protože neexistuje evropský politický národ. Podle Chmelára neexistuje proto, že se nevytvořila jednotná evropská identita. I francouzský politik Robert Schuman, který je považován za jednoho ze zakladatelů EU, údajně před smrtí přiznal, že kdyby mohl začít znovu, začal by od kultury.

„V určitých politických a ekonomických otázkách dokážeme vytyčit společný evropský zájem. Něco, na čem by se mohla postavit evropská identita. To se ovšem dělá velmi málo, a proto si myslím, že Evropská unie směřuje k rozpadu,“ míní Chmelár, který jedním dechem dodává, že to neznamená, že není Evropan. „Myslím si, že se Evropská unie bude muset sjednotit, ale tato struktura, jak ukázala například řecká krize, je nereformovatelná,“ myslí si.

Rozhovor ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…