Ééé, hů, dělal na Veselovského Zaorálek. Pak na něj i křičel, došlo i na flašku vína, kterou vypilo pět bafuňářů

21.06.2017 8:54

Lubomír Zaorálek, nový volební lídr ČSSD, usedl do studia DVTV proti Martinu Veselovskému. Mezi pány byl po celou dobu pomeranč, o kterém prý ČSSD uvažovala jako o volebním symbolu, který měl být protipólem nezdravé Babišovy koblihy. Zaorálek se při rozhovoru několikrát rozčílil, nejvíce, když moderátora zajímalo, jak teď bude fungovat ministerstvo zahraničí, když jeho šéf bude dělat kampaň.

Ééé, hů, dělal na Veselovského Zaorálek. Pak na něj i křičel, došlo i na flašku vína, kterou vypilo pět bafuňářů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Rozhovor začal Veselovský netradičně. Položil na stůl dvě potraviny s dotazem: Dokáže pomeranč porazit koblihu? Zaorálek po dlouhém „ééé“ vyjádřil obavu, že pomeranč koblihu neporazí. Překvapenému novináři pak začal překotně vysvětlovat, že politika není o rozdávání pomerančů a koblih a že věří, že Češi jsou pracovitý a přemýšlivý národ, který více ocení to, že s ním bude mluvit, než že mu něco bude rozdávat.

Veselovský prý slyšel, že ČSSD chystá do kampaně heslo „pomeranče proti koblihám“, což Zaorálek se smíchem popřel. Pak připustil, že tento nápad od někoho ve straně slyšel, ale nebylo to prý myšleno vážně. Po půl minutě odmítání však připustil, že „jako symbol je to dobré“.

Veselovského pak zajímalo, jakou zbraň chce Zaorálek a ČSSD vytáhnout na Andreje Babiše, který začal svou obrovskou tour po republice. Zaorálek ujistil, že na něj nemají jen zbraň, ale celou strategii.

Načež začal vykládat, že konflikt současnosti je mezi politiky a nepolitiky, a politici se vyznačují tím, že jsou připraveni s lidmi zůstat v dobách dobrých i zlých. „Vy mi popisujete obecně situaci,“ namítal Veselovský a Zaorálkovi vmetl, že převzal do svých rukou odpovědnost za ČSSD ve volbách, tak co bude dělat, aby jí pomohl a porazil Andreje Babiše.

„Nejsem tu proto, abych sděloval strategii sociální demokracie,“ odpálil ministr zahraničí dotaz. Pak ohromil výkladem, že chce postavit úplně nový předvolební tým a přivést do Lidového domu úplně nového stratéga kampaně, který by měl necelé čtyři měsíce před volbami vytvořit úplně nový styl kampaně. „Já si představuji trochu jiný styl kampaně, trochu jinou estetiku,“ plánoval volební lídr. Za Babišem prý rozhodně nehodlá zaostávat, ani v tom, že bude s lidmi mluvit.

CELÝ POŘAD ZDE

Veselovský se podivil, že Zaorálek má tak dobrou náladu, když jsou preference ČSSD tak šílené. „To mi přijde příliš panické,“ usmál se Zaorálek znovu. Preference sociální demokracie prý rozhodně nejsou šílené. Veselovský se podivil, proč tedy ČSSD čtyři měsíce před volbami měnila lídra, kterého si na sjezdu před pouhými třemi měsíci zvolila.

Zaorálek odmítl, že by se sociálně demokratická škatulata odehrávala jen kvůli nelichotivým prognózám volebních výsledků. Stalo se tak prý proto, že všichni cítili, že se musí něco změnit. „My jsme se sešli s Milanem Chovancem a Slávkem Sobotkou a řekli jsme si, že je potřeba udělat zásadní změnu,“ popsal.

Volební odhady prý nebere zase tak vážně, neboť třeba minule měla ČSSD měsíc před volbami preference 30 procent a hnutí ANO sedm procent. Ve volbách se pak oba subjekty téměř potkaly kolem 18 procent.

Na další dotaz, proč tedy strana tento krok neudělala už v březnu na stranickém sjezdu, uvedl Zaorálek vysvětlení: „Bohuslav Sobotka nám tehdy řekl, že je rozhodnut tu stranu zvednout.“

Pak si Zaorálek povzdychl, že řada voličů má dnes pocit, že demokracie je elitářská a oni zůstali bokem a že za těchto okolností příliš nepomůže, když si stoupne a hlasitě vyhlásí: Já bojuju za demokracii. A právě takoví lidé jsou podle něj potenciální voliči ČSSD.

Pak ocenil, že Bohuslav Sobotka odvolal z vlády Andreje Babiše. Podle něj je rovnost před zákonem v daňové oblasti jedním ze základních principů státu, a jestliže nebyla ochota vyšetřovat některé firmy, protože jejich majitel byl zrovna ministr financí, tak bylo třeba s tím něco dělat. Bohuslav Sobotka prý projevil velkorysost, když k vyřešení situace nabídl dokonce vlastní post. Jinou věcí je způsob, kterým to provedl a který prý všechny v ČSSD včetně Zaorálka překvapil.

Pak došlo na výroky předsedy Senátu Milana Štěcha, který vyvolal rozruch slovy o tom, že živnostníci vydělávají na sociálním systému a že by co nejvíc z nich mělo být převedeno do zaměstnaneckého poměru. Zaorálek připustil, že s těmito slovy se neztotožňuje. „Máte vůbec vymyšleno, s čím jdete do voleb?“ reagoval Veselovský na jeho slova. „To jsou takové povrchní dojmy,“ odmítl Zaorálek. Následoval výklad, že statut OSVČ je zneužíván a kolikrát se člověk tváří jako malý živnostník, a přitom vlastní pět domů.

„Takže s ním souhlasíte,“ ptal se Veselovský. „Ne. Tak, jak to vyznělo, tak se to ocitlo ve sporu s naším programem,“ vysvětloval volební lídr. Po delším handrkování upřesnil, že ČSSD nechce na živnostníky útočit, ale chce s nimi o jejich budoucnosti jednat. „On Milan Štěch chtěl mluvit o zneužívání, ale víte, jak to v tom veřejném prostoru je, takže nakonec z toho vyšel frontální útok na OSVČ,“ uzavřel téma ministr zahraničí. Během jediné odpovědi se totiž dokázal přenést k výkladu, že ČSSD projevila vysokou politickou kulturu, když se její představitelé dokázali v klidu dohodnout na výměně volebního lídra a nehodili problém na straníky nebo na voliče.

Veselovský pak přečetl Zaorálkovi obsáhlé rozdělení funkcí a pravomocí mezi Zaorálka, Milana Chovance a Bohuslava Sobotku a zajímalo jej, zda volič ČSSD pochopí, koho vlastně volí. „Bude to jednoduché. Já beru na sebe odpovědnost za výsledek voleb,“ objasnil Zaorálek. On prý bude volebním kandidátem na premiéra a tím je vše jasné.

Sobotka podle něj jen dokončí tuto vládu. A jak prozradil, převezme za Zaorálka i část agendy ministerstva zahraničí, na kterou teď volební lídr nebude mít čas. Chovanec byl podle něj zvolen prvním místopředsedou, kterého delegáti už volí s vědomím, že pokud z jakéhokoliv důvodu ztratí předsedu, nastoupí na jeho místo.

Svou roli vidí Zaorálek v tom, že bude „předávat lidem poselství“. „Vidím, že jste mými argumenty zcela přemožen,“ uzavřel spokojeně svůj výklad.

Veselovský přemožen nebyl a ohledně jednoty připomněl Zaorálkovi rozčílený výstup místopředsedkyně strany Michaely Marksové, která vůbec nebyla pozvána na klíčové jednání předsednictva a pak si ulevovala do kamery ČT. Zaorálek nepozvání členky předsednictva vysvětloval tak, že „když je krize, tak nemáte šanci vysvětlit úplně všechny procedury“.

A pokračoval výkladem, že před několika lety řešila podobnou situaci německá SPD a tam to probíhalo tak, že „pět funkcionářů sedělo s flaškou vína až do rána na autobusové zastávce a řešili, co bude celá strana dělat“. Podle něj se jednalo v podstatě o neformální jednání, které sestavilo návrh, který pak grémium všemi hlasy, včetně Michaely Marksové, schválilo.

„Jste teď víc volební lídr, nebo ministr zahraničí?“ otevřel další téma Veselovský. „Hů, to je otázka. Jak to mám změřit?“ zahoukal překvapeně Zaorálek. Pak vykládal, že práce ministra spočívá v tom, že ve čtyři ráno vstane a v jedenáct večer má čas se trochu zamyslet, co bude říkat ve vystoupeních příští den. „Budete tedy teď něco šidit, pane ministře?“ zeptal se Veselovský. Zaorálek reagoval výkladem, že v létě je provoz ministerstva zahraničí volnější, takže bude mít více času. „Já vám popíšu křivku, jak funguje zahraniční politika,“ rozmáchl se. V červenci prý roli volebního lídra a současně ministra zahraničí zvládne. „A mám na ministersvu náměstky, za které ručím,“ uzavřel otázku svého pracovního vytížení.

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

Logický následný dotaz, zda by neměl na funkci ministra zahraničí rezignovat, Zaorálka rozčílil. Reagoval výkladem, co všechno se dnes děje ve světě a jak české ministerstvo zahraničí musí zůstat stabilní.

„A to byste se pana Babiše taky ptal, kdyby zůstal ministrem, jak to, že si jezdí po republice a zároveň dělá ministra financí?“ utrhl se na Veselovského. „Já už jsem se ho na to ptal,“ reagoval Veselovský. „Hm,“ zavrčel Zaorálek a zcela mimo dotazy začal vykládat, že Andrej Babiš jako ministr v poslední době na vládu moc často nechodil. „Podívejte se na jeho docházku a na mou,“ vyzval moderátora. Pak mu vmetl, že jeho otázku nepokládá za správnou.

„Jestli máte jedinou pochybnost, že dělám špatně funkci ministra financí, tak mi to aspoň naznačte,“ rozpálil se Zaorálek tak, že ani nezareagoval na moderátorovu poznámku, že není ministrem financí, ale zahraničí. Rozhazoval rukama a vykládal, že je to všude ve světě běžné. Nikdo prý nemá důvod pochybovat, že by své dvě funkce nezvládal.

Pak ještě musel reagovat na slova o ministru vnitra Milanu Chovancovi, která napsal poradce téměř všech sociálně demokratických premiérů Otto Novotný. Ten označil Chovance za největší riziko, že strana „uvízne v nacionalisticko-socialistickém paradigmatu“, a navíc je nebezpečný a nevzdělaný. Zaorálek na to reagoval tak, že někteří sociální demokraté si bohužel myslí, že všichni členové ČSSD by měli být jako oni. „Mě politická strana naučila, že ve straně jsou vedle sebe různí lidé.“ Tito různí lidé spolu musí spolupracovat. Přál by si prý, aby sociální demokracie měla pestrou skladbu členů, kteří se budou respektovat.

Pak mu moderátor ještě předestřel názor levicového aktivisty Petra Uhla, že Chovanec se „zasloužil o zhnědnutí české společnosti“. „Kdybych měl čas, tak bych se o tom s Petrem Uhlem rád pobavil,“ reagoval nesouhlasně ministr. Uhl si podle Zaorálka neuvědomuje, že bezpečnost je v současné době pro levici velmi zásadní téma.

A nakonec se ještě pustil do Evropské unie. Vzal to od padesátých let, kdy vznikla jako Evropské společenství uhlí a oceli a byla podle Zaorálka od počátku uskupením s velmi technokratickým duchem, které nedávalo příliš prostoru politickým řešením a kompromisům, spíše své plány tlačilo silou.

A to se zásadně ukázalo v plánech na přerozdělovací kvóty. „Představa, že někomu vnutíte tento systém kvót, že tím narušíte něco, co by mělo zůstat v rukách státu, to není korektní demokratické řešení,“ rozohnil se ministr.

„Vyhrajete volby?“ zeptal se moderátor na závěr. Zaorálek pro to prý udělá všechno. Nikdy prý nešel do žádných voleb jinak, než že chtěl vyhrát. A doposud prý ve volbách míval štěstí, takže věří, že se to bude opakovat i tentokrát.

„Já mám volby rád, umím je a těším se na ně. Takže nemůžu uvažovat jinak, než že je chci vyhrát,“ uzavřel volební lídr ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…