Egypt se brání odškodnění rodiny zemřelé Češky, hledá jiné gesto

10.08.2017 14:44

Egypt se brání odškodnění rodiny Češky, která byla zavražděna na pláži v Hurghadě. Obává se vzniku precedentu pro podobné případy. Hledá ale jinou formu gesta, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česká turistka zemřela na následky útoku na konci července.

Egypt se brání odškodnění rodiny zemřelé Češky, hledá jiné gesto
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Česká diplomacie v souvislosti s útokem požádala Egypt o vyšetření útoku, pitevní zprávu a také odškodnění pro pozůstalé. Dnes Zaorálek řekl, že Egypťané dosud případ neuzavřeli. „Ani nejsou schopni odpovědět na otázku, co byl ten jasný motiv a co bylo pozadí toho, co se stalo,“ poznamenal s tím, že český požadavek na objasnění okolností je „naléhavý“.

Ministr zahraničí se vyjádřil i k odškodnění blízkých zavražděné Češky. Podotkl, že egyptskému velvyslanci či ministru zahraničí řekl, že mu „připadá složité, aby vybízel rodinu k nějakému soudnímu řízení, kde by se domáhali nějaké náhrady“. Bylo by podle něj jednodušší, aby Egypt podnikl nějaké gesto. „Vím, že oni se brání tomu, aby provedli nějaké odškodnění, protože to je něco, co by byl pravděpodobně precedent do budoucna. Ale přesto vím také, že hledají nějakou formu nějakého gesta. Jestli ji najdou, to je na egyptské straně,“ dodal Zaorálek.

Egypťan, který před třemi týdny v Hurgadě zavraždil českou turistku a dvě další ženy, bude vyšetřen na psychiatrii. Převoz útočníka sympatizujícího s Islámským státem (IS) nařídil žalobce. Muž 14. července zaútočil nožem v turistickém letovisku u Rudého moře. Podle egyptských bezpečnostních složek se chtěl připojit k teroristickému IS. Agentura AP uvedla, že IS Egypťana přímo pověřila tím, aby napadl cizince.

Muž podle úřadů v Hurghadě nejprve v jednom hotelu nožem zavraždil dvě německé turistky a dva další rekreanty pobodal. Poté přeplaval na sousední pláž, kde zranil nejméně další dva lidi. Mezi nimi byla i 36letá Češka, která později v káhirské nemocnici vážným zraněním podlehla.

Útočníka zadržel personál letoviska a předal ho policii. Vyšetřovatelé doporučili, aby byl obviněn z terorismu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…