Egyptské síly při střelbě na auta turistů z Mexika zabily 12 lidí

14.09.2015 6:59

Egyptské bezpečnostní síly v neděli v poušti západního Egypta omylem zabily 12 lidí a deset osob zranily při střelbě na automobily se skupinou mexických turistů a jejich egyptských průvodců. Policisté a vojáci si turisty spletli s islámskými radikály, které egyptské síly v této oblasti pronásledují. Incident se stal v řídce obydlené lokalitě v národním parku zvaném Bílá poušť vzdáleném necelých 400 kilometrů jihozápadně od Káhiry. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto útok odsoudil a vyzval egyptské úřady, aby případ důkladně vyšetřily.

Egyptské síly při střelbě na auta turistů z Mexika zabily 12 lidí
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

„Společné síly policie a armády při stíhání teroristických elementů v oázách Západní pouště večer nešťastnou náhodou zaútočilo na čtyři terénní automobily, které patřily skupině mexických turistů. Incident vedl k úmrtí 12 Mexičanů a Egypťanů a zranění deseti dalších lidí, kteří byli přepraveni do nemocnice,“ uvádí se v prohlášení ministerstva, z něhož citovala agentura Reuters. Úřad dodal, že vyšetří, jak a proč turisté vstoupili do nepovolené oblasti poblíž hranic s Libyí.

Mexické ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v incidentu zemřeli nejméně dva mexičtí občané. Dodalo, že zástupci mexického konzulátu v Egyptě jsou v nemocnici na předměstí Káhiry, kde se chtějí přeživších ptát na okolnosti případu.

Podle prohlášení egyptského ministerstva vnitra vjely vozy do oblasti, která je pro cizince zakázaná. To však jeden z místních průvodců popřel. Skupina prý byla v dunách, odkud chtěla pozorovat ptáky.

Mluvčí ministerstva cestovního ruchu prohlásila, že platí, že ke všem cestám do Faráfry, která je v Bílé poušti a poblíž místa útoku, musejí dát nejprve povolení úřady, což v tomto případě nebylo splněno. „Ti lidé tam neměli co dělat,“ řekla listu Al-Ahrám. Skupina údajně nejela v zaregistrovaných autech a byla na nepovoleném safari.

Jeden z řidičů, jenž útok přežil, řekl podle BBC, že cestovní kancelář, která výlet organizovala, trasu koordinovala s egyptskými úřady a zajistila rovněž policejní eskortu. Do palby z vrtulníku se výletníci dostali ve chvíli, kdy se chystali postavit v poušti tábořiště. Zasaženy byly všechny čtyři vozy.

V egyptské západní poušti je několik oáz, které zahraniční turisté vyhledávají přes varování svých vlád, aby právě do těchto částí Egypta nejezdili.

Je to také jedno z útočišť islamistů, včetně egyptské větve organizace Islámský stát. Ta minulý měsíc zabila chorvatského rukojmího, který byl unesen v Egyptě, a v poslední době odsud podniká řadu útoků proti egyptským bezpečnostním si­lám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…