Ekonom Kohout: Nebezpečná teorie. Jestli se tohohle chytí levičáci...

07.08.2020 6:30 | Zprávy

Ekonom Pavel Kohout na svém blogu RobotInvestmentCalculator.com píše o tom, co je horší než koronavirus. A na co budeme vzpomínat s nostalgií jako na staré zlaté časy.

Ekonom Kohout: Nebezpečná teorie. Jestli se tohohle chytí levičáci...
Foto: Repro ČT24
Popisek: ekonom Pavel Kohout

Kohout se ve svém komentáři zabývá hrubým domácím produktem. Všímá si názoru, že HDP je zastaralá, nepřesná a možná i politicky manipulovaná veličina, kterou bychom měli nahradit něčím lepším a pokrokovějším. „Takový názor bývá alespoň častý v dobách, kdy se nic zvláštního neděje. Jakmile ovšem HDP poklesne o pět nebo o více procent, všichni se najednou starají jen o jedno: jak ven z hospodářské krize,“ zmínil Kohout.

Uvádí, že podle předběžných odhadů klesne HDP za druhé čtvrtletí roku 2020 v rámci eurozóny o 15 procent, v rámci celé EU o 14,4 procenta. Česká ekonomika pak poklesla o 10,7 procenta. „Tyto údaje se týkají změny ke stejnému období minulého roku, což je důležité. Před několika dny totiž vzbudila mezi laickou veřejností šok zpráva z USA, podle níž americká ekonomika poklesla o 33 procent. Zde se ovšem jednalo o anualizovanou změnu vzhledem k předchozímu čtvrtletí. Měřeno stejnou metodikou, americká ekonomika poklesla meziročně o 9,5 procenta,“ popsal Kohout. 

Podle jeho slov je však třeba brát tyto údaje opatrně, neboť jde o prvotní odhady. „Bylo by předčasné tvrdit ‚Amerika je lepší‘ jen na základě dvou čísel. USA totiž pro záchranu ekonomiky provedly bezprecedentní rozpočtovou expanzi a dále peněžní expanzi srovnatelnou s první polovinou 80. let,“ sdělil Kohout, s tím, že dopady vládních politik na veřejné rozpočty budou vyčísleny až později. „Je zřejmé, že nebudou hezké,“ míní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

4:39 ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, …