Ekonom Kohout: TOP 09 se nenapraví nikdy

13.08.2013 11:36

Nové volby nás pravděpodobně čekají již letos, ale podle ekonoma Pavla Kohouta je otázkou, zda přinesou nějakou změnu k lepšímu. „Prozatím takřka všechny české volby skončily zklamáním,“ konstatuje Kohout na webu novaustava.cz.

Ekonom Kohout: TOP 09 se nenapraví nikdy
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Volby 2010 skončily porážkou Jiřího Paroubka a pravice si oddechla. Jenže po vítězství začala nejprve konspirovat proti nejmenšímu koaličnímu partnerovi, aby posléze porušila všechny pravicové sliby a začala zvyšovat daně. A nakonec se ODS a TOP 09 pustily do sebe navzájem.

„Alespoň víme, že volit obě výše jmenované strany byl omyl. A volit kteroukoli z nich znova by bylo ještě něco horšího než omyl,“ poznamenává k tomu Kohout s tím, že takto opakovanému omylu se říká „hloupost“.

ODS má podle něj šanci se po mnoha letech v karanténně opozice vrátit k původním hodnotám svobodné společnosti, které vyznávala v devadesátých letech. „TOP 09 se nenapraví nikdy. Ta strana již zkažená vznikla a zkažená navždy zůstane,“ poznamenává k tomu Kohout.

Nastávající volby se nám tyto strany snaží prezentovat jako zásadní boj o demokratický charakter českého státu. Kohout se však takovým názorům vysmívá. „Jde o to, kdo bude vybírat daně, kdo je bude přerozdělovat, kdo bude zadávat mnohamiliardové státní zakázky,“ myslí si.

Náš ústavní systém podle něj stojí na stranách. A to zakládá systémovou nezodpovědnost, kdy se jednotliví politici neustále zaštiťují stranou či jinými straníky a nakonec nikdo žádnou odpovědnost nenese.

„Dokud nebudou přímé volby poslanců, je marné diskutovat o zlepšení poměrů,“ obává se ekonom. Proto chce volit jen takovou stranu, která s tímto tématem přijde. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…