Ekonom Kohout v rádiu: Okamura je talent, ale občas mu uklouzne něco podivného

23.09.2013 18:17

Podle ekonoma Pavla Kohouta potřebuje česká Ústava přepsat, případně sepsat zcela nanovo. Je v ní mnoho nejasností, například co se týká pravomocí prezidenta – nakonec o nich musí rozhodovat Ústavní soud, což je špatně.

Ekonom Kohout v rádiu: Okamura je talent, ale občas mu uklouzne něco podivného
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Pavel Kohout se tak rozpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Ústava by potřebovala celá přepsat, nejlépe úplně znova,“ prohlásil. Vadí mu například nejednoznačnost, která se týká prezidenta. Není zde třeba jasně řečeno, koho jako premiéra má prezident jmenovat.

Ekonom hovořil i o své knize, kde popisuje zcela nový politický systém – přímou demokracii. Týká se to například kroužkování, kde vidí inspiraci ve Švýcarsku. „U nás je kroužkování doplňkové, a to tak doplňkové, jako že bezvýznamné,“ shrnul Kohout. V Česku totiž nefunguje tak, aby změnilo podstatu systému. Ta je „zachovávána“ už jen tím, že pořadí na kandidátkách má význam.

V jeho myšlenkách se inspirovali dva výrazní politici, Vít Bárta a Tomio Okamura. S hnutím Úsvit přímé demokracie jdou nyní do voleb. „Já doufám, že časem inspiruji všechny,“ říká ekonom, i když připouští, že jeho myšlenky nejsou až tak nové, základ se dá najít už v 18. století.

Nedávno však prohlásil, že hnutí Úsvit nebude přímo podporovat. „Pan Okamura je nadaný politik, dobrý řečník, dokáže strhnout lidi,“ pochválil na jednu stranu. „Čas od času mu ale uklouzne něco podivného. A mně se to nelíbilo,“ dodal. Na mysli měl hlavně vyjádření, že Romové by měli usilovat o to, aby si mohli založit vlastní stát. „Takhle to vypadá jako něco dost ošklivého. A to já nechci podporovat,“ dodal Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…