Ekonom Michl: Čína je nejsilnější ekonomika světa. Spolkněte pýchu a přiznejte si to

24.03.2016 22:05

Ekonom Aleš Michl promluvil ve čtvrtečním Interview ČT24 o čínských investicích v Česku. Zatím jich není moc a Česku zatím v podstatě nic nepřinesly, ale Michl věří, že prezident Miloš Zeman to dokázal změnit. Ještě v roce 2010 jsme měli ministra, který vyvěšoval vlajku Tibetu, odkázal na Karla Schwarzenberga, a Česko zaspalo. Do dvaceti let bude podle Michla Čína nejsilnější ekonomikou na světě. Západ by měl spolknout svou pýchu a uvědomit si to.

Ekonom Michl: Čína je nejsilnější ekonomika světa. Spolkněte pýchu a přiznejte si to
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl na besedě se student VŠB-TU Ostrava

„Čína strašně moc staví. Polovinu HDP tvoří beton. Propojuje města, staví dálnice. Tam sednete na vlak a za dvě hodiny jste v sousedním velkém městě,“ začal hned zkraje s popisem situace. Česká televize však pustila také vyjádření ministra financí Andreje Babiše, že čínské investice v Česku „vůbec nejsou prospěšné, protože kupují soukromé firmy“. „A já s tím souhlasím,“ dodal ekonom působící mimo jiné v roli poradce ministra financí, majitele Agrofertu a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Prozatím jsou čínské investice v zemi absolutně minimální, ale věří také, že se to změní.

My jsme sice demokracie, ale nedokážeme jednat

Česká republika tak trochu zaspala na počátku nového tisíciletí. Zatímco Maďaři debatovali o nových investicích ve své zemi, Česko se tím rozhodně netrápilo. „My jsme tady v roce 2010 měli ministra zahraničí, který vyvěšoval vlajku Tibetu. Prezident Zeman to strašně moc otočil,“ podotkl Michl. Proto je to dnes tak, že v Maďarsku je třikrát více čínských investic. Říše středu podle hosta intenzivně pracuje na tom, aby obnovila tzv. Hedvábnou stezku, tedy cestu z Číny do západní Evropy, kterou by mělo proudit zboží.

Za zajímavou považuje akceschopnost Číny. Prý se mu dostala do ruky čínská brožurka o dalších investicích, která měla jen 28 stran. „My jsme demokracie a plodíme strašně velké texty bez akce,“ posteskl si. Na konkrétním příkladu Slavie, kterou si koupila CEFC, ukázal, že ve fotbalovém klubu mnoho špionáže nenaděláte. Jistá špionážní rizika s sebou čínské investice nesou, ale s tím musíme počítat. „Nemůžeme se uzavřít před světem,“ varoval ekonom.  

K Číně cítí velký respekt. Sám tam byl pětkrát. Ačkoli je to komunistická země, velmi to tam žije. Lidé se stěhují do měst a nemusí trvat dlouho, že budou v Číně lepší vysoké školy než v Evropě. Osobně velmi stojí o čínské investice, aby tu ti investoři vytvořili pracovní místa a také tu platili daně. Současně to může pomoci českým exportérům. Tamní ekonomika dnes roste asi o šest až sedm procent, což je podle Michla super.

Západ je zpupný. A Rusko...

„Vsadil bych se, že do dvaceti let budou muset Američani přenechat to první místo Číňanům. Západ je, zdá se mi, zpupný. Západ je strašně zadlužený, a přece radíme Číně, co by měla dělat,“ upozorňoval host. Místo dobrých rad by se měl Západ starat o to, aby postupně smazal všechny své dluhy, aby znovu podpořil podnikání, růst nových firem a tak podobně.

Nakonec promluvil ještě o ekonomické situaci v Rusku. Zemi postihly současně dva údery – evropské sankce a nízké ceny ropy. Souběh těchto vlivů je pro Rusko velmi nebezpečný. Současné nízké ceny ropy podle Michla mohou vydržet příštích dvacet let, takže se možná bude muset v Rusku něco změnit. Jestliže ceny ropy zůstanou pod hranicí asi třiceti dolarů za barel, Rusko bude mít velký problém. Přibližně do tří let. Pak Rusko bude muset omezit své investice do sociální oblasti či do armády. Nebo si budou muset půjčit, třeba u Číňanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…