Ekonom Pikora burcuje: Buď multikulturní Evropa pod taktovkou Francie, nebo evropské tradice a hodnoty!

03.08.2018 15:22

Ekonom Vladimir Pikora v komentáři pro Reflex.cz napsal, že až dosud nepovažoval volby do Evropského parlamentu za příliš důležité, ale volby v roce 2019 budou podle jeho názoru velmi důležité. Bude se prý při nich lámat chleba. Lidé rozhodnou, zda dále půjdeme cestou multikulturní Evropy pod taktovkou Francie, nebo raději půjdeme cestou evropských tradic a hodnot.

Ekonom Pikora burcuje: Buď multikulturní Evropa pod taktovkou Francie, nebo evropské tradice a hodnoty!
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Pikora se domnívá, že Evropa stojí na křižovatce. Příští rok se prý může rozhodnout o tom, jakým směrem se vydá.

Jednou z cest, kterou se možná vydáme, představuje francouzský multikulturalismus. Francouzský prezident Emmanuel Macron by jím podle všeho rád okouzlil Rusko a Turecko. Macron prý vidí Evropu jako kontinent tří okruhů. Do nejširšího okruhu by rád počítal Rusko a Turecko. V zájmu těchto zemí podle Macrona bude s EU spolupracovat. Budou spolupracovat a budou se spolupodílet na zachování míru v Evropě. Do druhého okruhu budou patřit členské země EU bez eura. A třetí, asi nejužší skupina, bude tvořena členskými státy platícími eurem. Ty budou spolupracovat tak úzce, že podle ekonoma budou v podstatě připomínat jeden stát.

„Připadá mi to jako Napoleonova vize Evropy. I Napoleon si myslel, že Evropě bude vládnout Francie a ovládne i Rusko. Dokud si na Rusku nevylámal zuby. Dost by mě zajímal názor V. Putina a R. Erdogana. Ne, vážně si nemyslím, že by se některému z nich myšlenka jeho země coby satelitu Paříže zamlouvala. Naopak si umím představit, že by se jim zamlouvala myšlenka Paříže coby satelitu," podotkl Pikora.

Vedle francouzské cesty se nám ale údajně nabízí i cesta maďarská, cesta premiéra Viktora Orbána, který opakovaně volá po konci projektu multikulturalismu, po rozvolnění evropské integrace a posílení evropských hodnot a tradic. Tento program Orbán prosazuje i v Maďarsku a poslední sněmovní volby vyhrál tak jasně, že mu ostatní lídři EU mohou závidět.

„Evropskou společností se aktuálně vede podobná dělicí čára jako v Americe. Ani v Americe už se nehraje na levici a pravici. Nyní je to boj o něco, čemu se říká liberální demokracie (což je mimochodem podle mě nesmyslný pojem, protože „ne-liberální demokracie“ je protimluv). Řečeno bez obalu, je to prostě boj o multikulturno," pokračoval ekonom.

Orbán má prý tu výhodu, že v politickém zápase nebojuje sám. Po bok se mu podle Pikory staví Polsko, Rakousko či Itálie. Vladimír Pikora má také za to, že i Česko by mělo stanout Orbánovi po boku. Evropské komisi však není počínání Orbána příliš po chuti.

„Evropská komise poslala Maďarsko kvůli novým pravidlům o azylu a navracení žadatelů před Evropský soud. Na to Orbán tento týden zase zareagoval slovy, že rozhodnutí Evropské komise není důležité vzhledem k jejímu končícímu mandátu. Řekl, že Evropa potřebuje novou komisi, jež netrestá ty státy, které brání vlastní hranice, jako je Maďarsko. Dodal navíc, že Evropská komise by naopak měla trestat ty země, jež do Evropy pouštějí milióny migrantů, čímž porušují dosavadní závazky EU. Má pravdu v tom, že v Evropě máme dvojí metr, když se to hodí," doplnil ještě ekonom.

Nakonec vyzval Německo, aby se mělo před Francií na pozoru, protože Macron podle ekonoma svůj politický sen hodlá zaplatit z německých peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…