Ekonom Pikora varuje: Eurozóna si jen hraje na bohatou, nesedejte politikům na lep

08.09.2017 12:00

Ekonom Vladimír Pikora se před volbami nestačí divit pohádkám o evropské společné měně euro, které před volbami šíří především levicoví politici. V komentáři pro Reflex.cz Pikora voliče varuje, aby politikům v této věci dvakrát nevěřili.

Ekonom Pikora varuje: Eurozóna si jen hraje na bohatou, nesedejte politikům na lep
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Někteří čeští politici se snaží voliče přesvědčit, že se budeme mít lépe, až přijmeme euro, možná až dvakrát lépe, než se máme teď. Je to možné? Podle ekonoma Vladimíra Pikory je to nesmysl. „Ach jé, kde je nějaká racionalita? Nesedněte politikům na lep. Euro není žádný zázračný lék. Stejně jako není žádná tragédie. Vliv eura na domácí ekonomiku se prostě přeceňuje,“ zdůrazňuje Pikora.

Ekonom uznává, že by obchodníci a občané ušetřili cestu do směnárny, kdyby se platilo eurem i u nás. Jenže on sám prý platí všude, kde to jde, kartou a se skutečnými penězi už nepřichází moc do styku. Budoucnost podle jeho názoru stejně leží v elektronické měně. Bytostně věří tomu, že mince a bankovky do pár let zmizí, takže tenhle argument pro přechod na euro odpadá.

Celý komentář naleznete zde.

Euro má podle Pikory mnoho nevýhod. Když ho přijmeme, tak se budeme podílet na splácení dluhů jižní Evropy. Země jako Španělsko nebo Řecko by se dřív nemohly tak snadno zadlužovat, ale s eurem už na půjčky dosáhly. A dluhy začaly růst. Před tímto trendem ovšem Pikora důrazně varuje. Odmítá patřit do klubu, jehož důležitým rysem je zadlužování. Samozřejmě to neplatí o všech zemích. Německo na euru vydělalo, ale kupříkladu Itálie už na zavedení eura nevydělala, její hospodářský růst se po zavedení evropské společné měny prakticky zastavil.

„My jsme měli v roce 2005 dluh 28 % a dnes máme 37 %. Bulharsko mělo 27 % a dnes má 30 %. Naše ekonomika je tedy zdravější než průměr eurozóny. Eurozóna daleko víc než země bez eura žije na dluh a dluhy se budou muset jednou splácet. Bohatství eurozóny je přetvářkou. Jen hrou na bohaté,“ pokračuje rázně ekonom.

Stejně tak odmítá argument, že když přijmeme euro, budeme se podílet na rozhodování v eurouzóně. Své o tom vědí Řekové, kterých se nikdo na nic neptal a leccos jim nařídil, když země zbankrotovala. Pikora ani na chvíli nepochybuje o tom, že v eurozóně se tak či onak bude vše řídit podle Německa jakožto největší a nejbohatší země EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …