Ekonom Pikora vypěnil: Lidé se mentálně vrací do osmdesátek. Autocenzura je všude. O menšinách se smí mluvit jen hezky...

12.01.2019 20:14

Ekonom Vladimír Pikora se rozepsal pro server Reflex.cz o zlatých devadesátých letech, kdy tu byla ještě svoboda.

Ekonom Pikora vypěnil: Lidé se mentálně vrací do osmdesátek. Autocenzura je všude. O menšinách se smí mluvit jen hezky...
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Čím dál víc jsem šokován tím, jak rychle mizí svoboda. Dlouho jsem si myslel, že to je můj subjektivní pocit, protože jsem na osobní svobodu hodně vysazen. Minulý týden jsem ale pochopil, že stejně jako já to vnímá hodně lidí. Pouze značná část z nich mlčí, protože se už bojí,“ poznamenal Pikora se slovy, že jej přesvědčil rozhovor s hercem Petrem Čtvrtníčkem. Ten totiž uvedl, že Česká soda v tehdejší podobě je dnes absolutně nevysílatelná a že svoboda, jež tady byla v divokých devadesátých letech, už tady nikdy nebude. 

„Bojím se, že má pravdu. Pravá svoboda skončila. Jak je to možné? Proč? Česká soda byla fenomén. Na té jsem vyrostl. Dnes není v pravém slova smyslu psaný zákon, který by zakazoval něco říct. Lidé mají přesto strach. Postupně se do našich hlav vkradla autocenzura. Najednou je mnoho zakázaných témat. Už není možné dělat si srandu z každého a ze všeho,“ dodal Pikora, že lidé se mentálně vrátili do osmdesátých let. Poukázal například na to, jak se lidé bojí palcovat jeho hlášky na sociálních sítích.

„Prý byly mé vtipy o Babišovi a jedna jeho firma je jejich velký klient. Aha, takže je tu strach politicko-obchodní. Ano, někteří politici zaměstnávají hodně lidí. Takže naši svobodu ničí to, že politiku nedělají politici, ale podnikatelé. To je asi vysvětlení, proč je Twitter plný velmi aktivních lidí schovaných za přezdívky. Vždy je mi jich líto. Jejich předpokakanost je nekonečná,“ zmínil Pikora, že strach mluvit pozoruje i v zahraničí. 

  • Původní text ZDE

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
„Zatímco v devadesátých letech se všichni báli hlavně toho, aby nebyla cenzura, dnes se všichni bojí hlavně toho, aby se něco někoho nedotklo. Tím pádem došlo k pravému opaku. Autocenzura je všude. O menšinách se smí mluvit jen hezky,“ zmínil rovněž český ekonom, že se všichni bojí i obvinění z rasismu. 

„Já nemám nic proti jakýmkoliv menšinám jako takovým, mám ale hodně proti nevyváženosti: Jakmile se mluví o kvótách na pohlaví, rasu, jakmile někdo dostal práci, protože je gay, tak už je to špatně. Příslušnost k menšině není důvodem pro žádný typ diskriminace, tedy ani pro diskriminaci pozitivní. Příslušnost k menšině nesmí zavdávat žádnou výhodu proti majoritě. A to se právě nyní děje,“ zmínil Pikora závěrem, že on sám současně chápe, že si někdo může myslet něco jiného a určitě mu nehodlá zakazovat jeho názor. Svoboda je o diskusi, nikoli o názorech, zmínil závěrem a volal i po návratu České sody. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…