Ekonom Prouza píše o jediném léku na nezaměstnanost, který má smysl

20.08.2013 9:30

V poslední době se kvůli náznakům ekonomického oživení přestalo mluvit o nezaměstnanosti. Přitom řešení tohoto problému rozhodne o pádu nebo dlouhodobém úspěchu. Ve svém komentáři v MF Dnes o tom píše ekonom Tomáš Prouza.

Ekonom Prouza píše o jediném léku na nezaměstnanost, který má smysl
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

V minulém týdnu Český statistický úřad odhadl, že po šesti kvartálech propadu česká ekonomika poprvé rostla. Nastalo všeobecné nadšení, ve kterém se ztratil fakt, že za růst mohl export a ne domácí růst. Navíc podle Prouzy jeden kvartál jaro neudělá.

Dlouhodobou zaměstnanost může udržet zejména systém vzdělávání

Česká ekonomika má totiž stále řadu strukturálních problémů a současná situace v politice rozhodně není prospěšná. Situaci se pokouší řešit akorát Česká národní banka snahou zlepšit kurz koruny a pomoci tak exportérům.

Hlavní by ale měla být otázka dlouhodobé zaměstnanosti. Zásadním hráčem je ovšem podle Prouzy někdo zcela jiný – Ministerstvo školství. To ovšem bohužel není připraveno. Systém financování školství nebere ohled na to, zda jsou absolventi škol schopni najít práci nebo patří do kategorie těch, kterým stát platí vzdělání a postupně se přesunou do kategorie lidí, kterým stát platí rekvalifikace.

V Německu se studují technické obory a zároveň mladí chodí na praxi

Technické obory bohužel v očích lidí nejsou přitažlivé. Neexistuje ani ekonomický stimul, proč se překonat a věnovat se náročnějším oborům.

Přitom v Německu a Rakousku existuje systém, ve kterém stát, zaměstnavatelé, odbory i školy dokázali najít společnou řeč a vytvořit systém technického vzdělávání, jenž dokáže mladým lidem dát potřebné znalosti a také šanci rychle dostat pracovní místo.

V Česku by se museli všichni shodnout a museli by umět přemýšlet dlouhodobě

Mladí lidé pracují 3 až 4 dny v týdnu a jeden až dva dny se dále vzdělávají. Po třech letech školy spojené s praxí mají možnost zůstat ve firmě natrvalo. Mají tedy motivaci učit se a snažit se.

Na implementaci tohoto systému na české podmínky by se bohužel museli všichni shodnout. Museli by přitom přemýšlet dlouhodobě. To je ale v Česku velký problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…