Ekonom Sedláček vznesl na ČT závažné obvinění vůči Trumpovi. Kmoníček si to ověřil mezi diplomaty a je to prý úplně jinak

31.01.2017 19:52

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v úterním Interview ČT24 ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka. V úvodu se vyjádřil k útoku hackerů na server ministerstva zahraničí. Prozradil, co se narušitelé mohli také dozvědět. Stranou jeho pozornosti ovšem nezůstalo ani počínání nového prezidenta USA Donalda Trumpa.

Ekonom Sedláček vznesl na ČT závažné obvinění vůči Trumpovi. Kmoníček si to ověřil mezi diplomaty a je to prý úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček

V úvodu pořadu Kmoníček okomentoval kybernetický útok proti českému ministerstvu zahraničí. Útok dokazuje, že se musíme zabývat kybernetickou bezpečností, a je dobře, že Česká republika v tomto nezaspala. Ministr zahraničí Zaorálek prozradil k útoku jeden detail. „Také mi sdělili, že ten útok byl velmi podobný tomu útoku na server Demokratické strany,“ prozradil ministr.

Hackeři se mohli třeba dozvědět...

„Myslím, že na ministerstvu zahraničí máme takové odborníky, kteří nám budou moct naznačit, ze které strany k útoku došlo. Úplně jiná otázka je, zda se k tomu podaří opatřit jasné důkazy,“ doplnil k tématu Kmoníček. V obecné rovině k útoku hackerů dodal, že útok může být vlastně oceněním našich schopností. To ovšem říká spíše v žertu. To, že o nás mají zájem, ukazuje, že si o nás myslí, že něco známe a něco umíme,“ řekl v nadsázce. Obratem ovšem uznal, že žertovat na toto téma není vhodné.

Posléze s vážnou tváří prozradil, co se hackeři mohli skutečně dozvědět. „Já třeba vím, co by se dozvěděli z mého e-mailu z doby náměstka. Dozvěděli by se, že v Islamábádu potřebujeme u jednoho vozidla vyměnit dvě pneumatiky. ... My ale neznáme ani důvod. Chtěli ukázat, že je ten systém napadnutelný? Nebo šli po nějaké konkrétní informaci? Tohle mi zatím nevíme,“ podotkl.

V USA bych chtěl sjednotit mapu

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval k situaci ve Spojených státech a ke vztahům této velmoci a České republiky. „To, že tam nový velvyslanec půjde v době vlády Donalda Trumpa, bude znamenat, že tento velvyslanec bude sedět v oku uragánu,“ řekl Kmoníček.

Pokud tímto velvyslancem bude on sám, pokusí se prý sjednotit geografickou a mentální mapu, na které Američané vidí Českou republiku. Co tím přesně myslí? Naráží na skutečnost, že rakouské hlavní město Vídeň je v USA vnímáno jako město přináležející k Západu, ale Prahu mnozí Američané vnímají jako zemi ležící ve střední, nebo dokonce ve východní Evropě. Přitom geograficky Praha leží západněji než Vídeň. Kmoníček by si přál, aby si to uvědomili i Američané.

„Prioritní věc bude, že musíme navázat dobrý osobní kontakt mezi oběma prezidenty, tak aby mezi oběma sedmdesátiletými pány, kteří se nikdy neviděli, fungovalo něco, čemu se říká dobrá osobní chemie,“ prozradil Kmoníček. Na mezinárodním poli se chce Miloš Zeman věnovat především otázkám boje proti terorismu.  

Trump přemýšlí asi takhle...

Trump teď ovšem má na stole celou řadu jiných problémů. S pomocí svých poradců se snaží naplnit své předvolební sliby. V Bílém domě prý teď vidíme v podstatě cosi jako souboj poradců. Podle toho, které rady Trump ocení jako prospěšné, váha jedněch poradců poroste, zatímco druzí zůstanou coby poradci jen na teoretické rovině.

Stranou pozornosti Hynka Kmoníčka nezůstal ani seznam muslimských zemí, jejichž občané mají dočasně velmi ztížen vstup do USA. Ekonom Tomáš Sedláček k tomu v pondělním Interview ČT24 poznamenal, že Trump se zaměřil jen na země, se kterými neobchoduje. Kmoníček slova Tomáše Sedláčka zpochybnil. „Kolega recykluje názor, který rezonuje v anglosaských médiích. I mě zaujal, tak jsem si ho ověřil u egyptského velvyslance. Ptal jsem ho, zda tam Donald Trump obchoduje, a výsledek je nula, nula nic,“ prozradil Kmoníček. Přesto Egypt není na seznamu postižených zemí, takže tato teorie pokulhává.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky také naznačil, jak Trump přemýšlí. „Trump natweetuje, co udělá, a oni mu řeknou, že to nejde. On to znovu natweetuje, všichni mu řeknou, že je to možná nelegální a že to opravdu nejde, načež on to skutečně udělá a všichni říkají, že to bylo velmi překvapivé,“ zaznělo z úst hosta. To je typicky americké obchodní uvažování, kde si americký obchodník vybere jednu možnost a zrealizuje ji. Naproti tomu evropský obchodník tak dlouho zvažuje, co by měl udělat, až dřív zemře, než se pro něco rozhodne.

Trump má prý teď před sebou jeden velký úkol. „On ví, že svým voličům bude muset dodat to, co slíbil, což znamená práci,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…