Ekonom Švejnar promlouvá: Lidská práva a ekonomické zájmy se dají skloubit

12.11.2014 15:53

Prosazování lidských práv je možné podle ekonoma Jana Švejnara skloubit s ekonomickými zájmy České republiky. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Kritizoval tuzemskou vládu za to, že podle něj někdy prosazuje politiku, která není v souladu s Evropskou unií. Vadil mu například její váhavý postoj při schvalování protiruských sankcí.

Ekonom Švejnar promlouvá: Lidská práva a ekonomické zájmy se dají skloubit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Na dotaz, zda je možné v zahraniční politice skloubit prosazování ekonomických zájmů s obhajobou lidských práv, Švejnar řekl: „Zastávám tento názor. Je to naše tradice. Když se podíváme, jak funguje většina demokratických zemí, tak je to přesně tak.“ Podle něj například ministři západních zemí se svými čínskými protějšky nejprve mluví o lidských právech a teprve poté o obchodu. Připomněl také aktivitu Německa při osvobození bývalého oligarchy Michaila Chodorkovského, který byl loni propuštěn z ruského vězení.

Měli bychom být sebevědomým a aktivním hráčem, například jako Poláci

Kriticky se prezidentský kandidát Švejnar, který se ve volbě v roce 2008 neúspěšně utkal s prezidentem Václavem Klausem, vyjádřil také k vystupování českých zástupců v Unii. „Česká vláda je někdy jednak rozpolcená, což je špatně, a jednak se snaží dělat politiku, která není v duchu EU. To je nesprávný přístup. Měli bychom přejít z pozice, kdy jsme pasivní nebo negativně zaměření vůči EU, a být sebevědomým a aktivním hráčem,“ uvedl Švejnar. Dobrým příkladem jsou podle něj například Poláci.

Náš postoj při schvalování protiruských sankcí byl do nebe volající

Jako příklad špatného přístupu k Unii označil renomovaný ekonom například váhavý postoj české vlády při schvalování protiruských sankcí. „Ten signál byl hrozný. Země, u kterých by všichni očekávali, že budou nejvíc razantní, poučené svým historickým údělem, byly ty, které byly nejváhavější. To bylo do nebe volající,“ konstatoval Švejnar.

Švejnar v současnosti neuvažuje, že by se angažoval v české politice, ale v budoucnu tuto možnost neodmítá. „Otázka je, jestli nastane situace, kdy by to bylo potřebné a možné,“ poznamenal. S žádnou politickou stranou nyní nespolupracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…