Ekonom Ungerman zdvihá prst proti těm, co se smějí Rusku a radují se z jeho problémů

18.12.2014 10:43

Pád rublu prý udělal řadě českých novinářů bláznivou radost, že byl Putin konečně zahnán do kouta. Ekonom Jaroslav Ungerman, expert odborů a poradce Andreje Babiše, ale varuje, že závažné následky tvrdě pocítíme i my.

Ekonom Ungerman zdvihá prst proti těm, co se smějí Rusku a radují se z jeho problémů
Foto: ČT
Popisek: Jaroslav Ungerman

Ungerman ve svém komentáři zveřejněném na serveru a2alarm.cz poznamenává, že kromě zcela nepochybných politických důsledků v podobě zvýšeného ruského podráždění, máme co dělat i s velmi nebezpečnou krizí ekonomickou. A to tak závažnou, že nejspíš vůbec nejsme schopni dohlédnout jejích konců.

Nejviditelnějším důsledkem pro Českou republiku jsou v současnosti úvěry, poskytované ruským firmám Českou exportní bankou. Nedávno vydala banka prohlášení, že je ohroženo splácení části půjček ruským firmám. Teď jsou jednoznačně ohroženy všechny úvěry. Kurs osmdesát nebo sto rublů za euro není udržitelný pro žádného ruského podnikatele majícího úvěr v eurech. Navíc tyto půjčky soukromníkům nejsou garantovány ruským státem.

Dlužníci tedy nebudou schopni splácet a banka začne vyjednávat s věřitelem o prodloužení splatnosti, snížení splátek nebo rovnou prominutí části úvěru. Druhou alternativou je poslat ruského dlužníka do dražby a z ní pak po dlouhé době získat možná ani ne desetinu původní částky. Ungerman poznamenává, že toto není žádné ruské specifikum, protože podobné věci se děly i u nás.

Celý komentář si přečtěte ZDE

„To, čeho jsme svědky, není hra. Je to reálný ekonomický vývoj a v něm – ať se nám to líbí nebo ne – jsou i poražení. A my mezi ně budeme patřit,“ píše ekonom.

Podle Ungermana jsme nepochybně svědky roztáčení dalšího kola hospodářské krize. Pociťovat uspokojení nad tím, že má někdo jiný problémy, je prý v této situaci velmi hloupé. Ungerman na závěr cituje Gogolova Revizora: „Čemu se smějete? Sami sobě se smějete!“


 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …