Ekonom Zámečník: Jiří Rusnok bude dobrý guvernér ČNB

12.03.2015 18:22

Ani v eurozóně, ani v naší zemi se letos nepodaří dosáhnout inflačního cíle, které si stanovila Evropská centrální banka, respektive Česká národní banka. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl ekonom a publicista Miroslav Zámečník.

Ekonom Zámečník: Jiří Rusnok bude dobrý guvernér ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

Podle něj je cílem jak ECB, tak ČNB dosáhnout v tomto roce inflace okolo 2%. Zatím se to nedaří a Zámečník předpokládá, že se to ani nepodaří. Předpokládá, že se pouze zamezí přímé deflaci, ale inflace bude nulová. Zrovna tak prý nebude inflace ani u nás.

V této souvislosti nemohla nepřijít řeč na hodně diskutovaný krok české centrální banky, která v listopadu 2013 oslabila korunu vůči euru a stanovila si hranici, že koruna nesmí vůči evropské měně posílit na více než na 27 Kč za euro. Zámečník prohlásil, že byl příznivcem tohoto opatření. Podle jeho názoru mělo ale přijít zhruba o rok dříve.

Krize americké ekonomiky je zažehnána, ale...

Oponoval názoru moderátorky Heleny Šulcové, že v současnosti je americký dolar extrémně silný a uvedl rovněž, že krize v ekonomice USA už je zažehnána. Americké hospodářství roste slušným tempem, nezaměstnanost je prý dobrá. Nicméně americká ekonomika se zatím nedostala na předkrizovou úroveň. V USA ovšem panuje větší konjunktura, než v Evropě či u nás.

K návrhům současné vládní koalice, že by musel mít prezident pro jmenování členů bankovní rady ČNB souhlas Senátu, uvedl, že vzhledem k tomu, že by se to týkalo až příštího funkčního prezidentského období, je to v zásadě jedno.

Zda bude o jmenování členů bankovní rady spolurozhodovat Senát, je v zásadě jedno

A tak na dlouhou dobu bude měnovou politiku v této zemi určovat bankovní rada, kde rozhodující většinu bude jmenovat Miloš Zeman. „Pokud by o tom spolurozhodoval Senát, získáme větší politizaci. Ale omezil by rozmary prezidenta,“ přemítal Zámečník.

V závěru pořadu se jej moderátorka zeptala, zda bude Jiří Rusnok dobrým guvernérem ČNB, jímž se zřejmě příští rok stane. „Bude to dobrý guvernér,“ uzavřel své dnešní vystoupení na veřejnoprávních rozhlasových vlnách publicista a ekonom Miroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…