Ekonom Zámečník: Západ je třináctkrát silnější než Rusko. Čína pětkrát. Takže...

10.03.2014 11:37

Rusko riskuje více než jen vojenskou konfrontaci. Východní velmoc může zabrat Krym a může dokonce bez válečného konfliktu rozdělit celou Ukrajinu, za což nebude postihnuta ani tvrdými sankcemi. Stane se ovšem něco horšího. Rusko se bude potýkat s dlouhodobou nedůvěrou ze strany dominantní části světové ekonomiky. Píše to týdeník Euro.

Ekonom Zámečník: Západ je třináctkrát silnější než Rusko. Čína pětkrát. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

Podle ekonoma Miroslava Zámečníka je kombinovaná váha USA a EU přibližně 13násobná oproti ekonomické síle samotného Ruska. Autor navíc zpochybňuje přesměrování obchodních toků na Východ. Japonci podle něj už své geopolitické školné dávno zaplatili, s Rusy nemají srovnané účty dodnes. „Svou energetickou závislost budou diverzifikovat o dost obezřetněji než třeba dosud Německo,“ píše Zámečník.  

Číňané sice mají podle ekonoma na ruských a středoasijských energiích eminentní zájem, ale Čína je dnes pětkrát větší ekonomikou než Rusko. „Stokrát se můžete zaklínat přátelstvím, ovšem zalidnění na obou stranách hranice je výmluvné a budoucí pozice jasné,“ míní ekonom. Když Západ přijde o celou Ukrajinu, evidentně se přizpůsobí. Utvrdí se totiž v nedůvěře vůči Rusku a přizpůsobí tomu na jednu generaci investiční a finanční rozhodování.

USA a Evropa mají k dispozici mnohé varianty, včetně dobrých přátel, nebo myšlenky uzavření paktu s Čínou či dohody s Íránem. „Rusko jeho díl Ukrajiny vyčerpá mnohem víc. Rozpor mezi ambicemi a skutečnou ekonomickou silou Ruska nebyl za posledních sto let propastnější, než nyní,“ uzavírá v Euru Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…