Ekonom Zámečník promluvil v ČT: Češi nejsou agresivní. Má to své světlé i stinné stránky

04.09.2017 19:10

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v pondělním Interview ČT24 přivítala ekonoma Miroslava Zámečníka, který před kamerami prozradil, kdy skončí dnešní dobré časy.

Ekonom Zámečník promluvil v ČT: Češi nejsou agresivní. Má to své světlé i stinné stránky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

České ekonomice se daří tak dobře jako už dlouho ne. Meziroční růst HDP se pohybuje na úrovni nárůstu o 4,7 procenta. To je podle Zámečníka dobrá zpráva. Dnes už z toho těží i lidé, platy reálně rostou a roste také spotřeba domácností. „Druhá a úplně jiná otázka je, abych nebyl bombardován, že někteří lidé to necítí, distribuce toho komfortu v celé populaci. Ta může být hodně nerovnoměrná,“ upozornil Zámečník.

Ekonom uznává, že platy v Česku jsou pořád nižší než třeba v Německu, ale podle Zámečníka bychom při tomto srovnávání neměli zapomínat na to, že bývalé spolkové země komunistické části Německa na tom stále nejsou platově zdaleka tak dobře jako západní kapitalistické Německo. A to jde o jeden stát.  

Osobně se prý Zámečník bál toho, že soukromé firmy odloží investice a budou vyčkávat, až přitečou evropské dotace, ale ukázalo se, že podnikatelé na evropské dotace tentokrát nevyčkávali. V jednu chvíli ale můžeme narazit. Na pracovním trhu nám chybějí zaměstnanci, takže pro firemní manažery může být velmi zapeklité najít nějaké zaměstnance. Teoreticky můžeme přivést pracovníky ze zahraničí, ale Zámečník zaznamenal, že Čechům, Moravanům a Slezanům se příliš nelíbí představa zaměstnávání cizinců u nás.  

Proti zaměstnávání cizinců razantně vystupují především odbory, protože mají strach, že by to vedlo ke snížení mezd. Zámečník uznal, že v některých odvětvích se nepracuje za vysoké mzdy. „Kdo bude po Brexitu sklízet jahody v Kentu, to teda nevím,“ dal příklad Zámečník.

Já jsem si tedy o vyšší plat nikdy neřekl

„Češi nejsou agresivní v tom sebeprosazování se. To jste si musela všimnout, že tady na pracovišti není moc loktaření. Ale odvrácenou stranou toho je, že nejsme agresivní ani v tom vyjednávání. Já se tedy musím přiznat, že jsem si o vyšší plat v životě neřekl,“ prozradil ekonom.

Nesmíme si ale myslet, že nás čeká růžová budoucnost navěky. V nepříliš vzdálené budoucnosti k nám dorazí technologická změna, a pokud se na ni nepřipravíme, tak zapláčeme. „Podívejte se, robot není organizovaný a nestávkuje,“ upozornil host. Jistě je možné, že lze víc lidí zaměstnat ve službách, ale to také nejde jen tak. Zaměstnanci ve službách se musejí chovat velmi přívětivě a usmívat se. „A když přejedete přes hranice, tak tady vidíte, že ta propast je velká,“ vyčinil českým zaměstnancům ve službách Zámečník.

Když poslouchá předvolební sliby politiků, musí se smát. „Já se musím smát, protože si říkám: kluci, vám tam nesedí ani základní souvztažnosti,“ upozornil budoucí poslance. V tuto chvíli mu prý nezbývá, než doufat, že po volbách vznikne nějaká koalice, ve které se budou koaliční partneři navzájem krotit. Zatím politici slibují, komu všemu přidají a komu sníží daně, a Zámečník by rád věděl, kde na to vezmou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…