Ekonom důvěrně kárá Zemana: Miloši...

26.08.2014 11:41

Ekonom Pavel Páral ostře zkritizoval prezidenta Miloše Zemana. Když mluví o intervencích ČNB tak, jak mluví, měl by prý vrátit diplom. Prozrazuje navíc, kde dělá Zeman největší chybu.

Ekonom důvěrně kárá Zemana: Miloši...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se prezentuje jako uvědomělý národohospodář, který vychází z  keynesiánského vidění světa. Tato teorie přitom počítá i se zásahy státu v ekonomice, které ji mají usměrňovat. Jak je tedy možné, že prezident současně kritizuje ČNB za intervenční zásahy a dokonce ji obviňuje z toho, že se pokouší udržet si moc?

„Tohle nepochopení měnové politiky je patrně také příčinou jeho posledního mentálního úletu, kdy intervence označil za jakýsi zlovolný akt ČNB, který měl oddálit přijetí eura, protože to by znamenalo silné oslabení vlivu České národní banky a jejích funkcionářů,“ podotýká Páral v článku s titulkem ,,Miloši, vrať diplom".

Celý článek ZDE

V čem dělá Zeman největší chybu?

Páral v této souvislosti připomíná, že dva roky před samotným přijetím eura je každá kandidátská země, resp. její centrální banka tlačena k tomu, aby se chovala stejně jako naše ČNB a držela kurz své měny v pevně daném intervalu vůči euru. Toto Zemanovo nepochopení ale není ten největší problém. Podle Párala je mnohem větším nedostatkem právě Zemanovo lpění na euru, a to i když se tato měna ukazuje jako problematická, pro řadu zemí, které ji přijaly.

„Zatím je jasné jen to, že vstup do eurozóny znamená pro české daňové poplatníky převzetí několika set miliard korun dluhu jižních zemí eurozóny, které mají sice nyní formu garancí Evropského stabilizačního mechanismu, ale těžko se najde někdo, kdo by věřil, že jižní země své závazky opravdu v plné výši splatí. Zároveň to znamená předání kontroly nad domácími bankami do rukou bankovní unie a jejího dohledového systému. Takže o našich úsporách bude rozhodovat někdo úplně jiný,“ upozorňuje dále Páral.

A pokud bude chtít Evropská centrální banka jižními křídlu nějak pomoci, měla by přikročit k oslabení eura. Mělo by se tedy stát přesně to, co Zeman kritizuje na české úrovni. Pokud totéž schvaluje na evropské úrovni, je to prý na vrácení diplomu z VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…