Ekonom, který předpověděl finanční krizi: Vypadá to, že je ekonomika v klidu. Ale může se stát, že...

07.10.2014 11:38

Ačkoliv je v letošním roce politická situace ve světě nebývale turbulentní, finanční trhy zůstávají nečekaně klidné. Věhlasný ekonom Nouriel Roubini, kterému přesná předpověď kolapsu finančních trhů v roce 2008 vynesla přezdívku „Doktor Zkáza“, ovšem přináší přehled událostí, které tento optimismus mohou velmi rychle zhatit.

Ekonom, který předpověděl finanční krizi: Vypadá to, že je ekonomika v klidu. Ale může se stát, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Globální trhy podle něj nereagují na geopolitické turbulence, protože centrální banky drží úrokové sazby téměř na nule. Navíc se domnívají, že rusko- ukrajinský konflikt nebude dále eskalovat. A že se nepokoje na Blízkém východě nedotknou trhu s ropou.

Každý z těchto předpokladů však podle Roubiniho textu, publikovaného česky v Hospodářských novinách, má potenciál vyvolat skutečnou bouři. Napětí na Blízkém východě může stabilitu ovlivnit nejen přes trh s ropou, ale rovněž přes teroristické útoky, které džihádisté, z nichž stovky vlastní evropské nebo americké pasy, mohou spáchat kdekoliv na světě. A to by s finančními trhy zamávalo zcela nepochybně.

Odhady kolem války na Ukrajině se podle něj také mohou velmi rychle změnit. Zahraniční politika Vladimira Putina se totiž může snadno změnit kvůli domácím poměrům, kde může ztrácet půdu pod nohama.

A podceňovat podle něj nelze ani dění na finančních trzích, byť se aktuálně jeví jako stabilní. Na počátku roku se trhy otřásly, a stačilo k tomu to, že současně přišly zprávy o politických turbulencích ve třech zemích a nečekaně špatné ekonomické výsledky z Číny. Roubini podotýká, že právě tam mohou například protesty v Hongkongu zažehnout nejistotu. Nejistotu může snadno rozpoutat i změna politiky amerického FEDu nebo opětovný pád eurozóny do recese.

Jakkoliv prý není důvod panikařit přehnaně, scénář finanční nákazy nelze vyloučit. A Roubini upozorňuje, že před sto lety si také málokdo dovedl představit vznik velkého světového konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…