Ekonom od Havla Sedláček má strach. Evropu prý ovládla temná síla

30.06.2016 8:15

Vlna nenávistné xenofobie, která se po Brexitu přelila Británií, znepokojila ekonoma a někdejšího poradce Václava Havla Tomáše Sedláčka. Sedláček tuto skutečnost připodobňuje temné síle, jež prý dřímá v každém z nás a které se nyní dostalo veřejného ventilu. I u nás máme podle jeho názoru takový ventil – nazývá se hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše.

Ekonom od Havla Sedláček má strach. Evropu prý ovládla temná síla
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Sedláček uvádí, že jsme se ještě před deseti lety podivovali nad tím, jak se v civilizované Evropě mohlo tak snadno rozšířit zlo, které se zhmotnilo v krvavé mánii vrcholící pogromy a masovým vražděním druhé světové války. Nyní to již prý ale tak nepochopitelné není ani v civilizované Evropě či Americe.

Ekonom v této souvislosti poukazuje na rozhodnutí Britů opustit řady EU a vlnu nenávistné xenofobie, která se vzápětí po Brexitu přelila ostrovním královstvím a jejímž terčem jsou tamní cizinci, zvláště Středo- a Východoevropané.

Za viníka nastalé situace označuje Sedláček nesystémové strany, které prý v lidech vyvolávají nenávist vůči systému a zároveň fungují jako jakési ventily, skrze něž proudí temné síly dřímající v každém z nás. „Je to, jako kdyby někdo vyburcoval lid, že všechna auta jsou stejná, poruchová, šíleně žerou atd. Vyburcovaný lid se vydá vypálit místní továrnu veden člověkem, který sice nikdy žádné auto nevyrobil, zato všem slibuje, že jej vyrobí lépe a levněji, protože jinak,“ vysvětlil ekonom v komentáři pro Hospodářské noviny.

I Česko má podle jeho názoru nesystémovou stranu – hnutí, které se sice jmenuje ANO, ale jejím stěžejním programem, má-li nějaký, je zejména NE. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…