Ekonom se ve studiu rozjel: Dotujeme neskutečné blbosti

29.08.2013 21:18

Naše státní správa plýtvá. Na ti velmi hlasitě upozorňuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Varuje také před tím, že se u nás téměř ve všem čeká na stát, příliš se spoléhá na státní pobídky, všichni se ohlíží na rozpočet a přitom je mnohem důležitější, jak obstojí české firmy. Jednoznačně špatně bylo zvyšování daní. Zbytečně moc vyhazujeme také za energie. Zkritizoval také nekonečné debaty o daních.

Ekonom se ve studiu rozjel: Dotujeme neskutečné blbosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl ve čtvrtečním Hyde Parku České televize v úvodu pořadu odhadl, že nás nečeká rozpočtové provizorium, protože vláda rozpočet nějak připraví. Jako zásadní problém však analytik vidí, že se těžko stále zadlužuje, přitom by podle jeho názoru bylo možné sáhnout do mandatorních výdajů, čili výdajů, které jsou povinné ze zákona.

Hrůza ze zvyšování daní

Nás tady živý export, nás tady živí firmy a jejich budoucí úspěch, aby mohli nabírat lidi,“ zdůraznil expert s tím, že v porovnání se zdravím firem je státní rozpočet mnohem méně důležitějším faktorem. Když nacpeme přes státní výdaje více peněz do ekonomiky, tak to ještě neznamená, že se budeme mít lépe,“ poznamenal Michl. A srovnal situaci plzeňského fotbalové Plzně a pražské Sparty. Plzeňskému fotbalovému klubu se daří navzdory tomu, že pracuje s podstatně menším finančním balíkem než Sparta. „My navíc dotujeme třeba mistrovství světa v orbě, děsil se dál Michl.

„Dotujeme neskutečné blbosti. Když se podíváte, jak ministerstva nakupují papír. Na internetu byste možná našli 55 korun za balík papíru, naše ministerstva totéž nakupují za 70 a jedno snad dokonce za 90 korun. Kdyby toho nebylo, tak bychom mohli mít vyrovnaný rozpočet, tvrdí expert. Absolutně nejhorším krokem bylo podle Michla zvyšování daní v posledních letech. Kdybychom dali lidem klid na to, aby mohli sami nakládat se svými penězi, mohli jsme na tom být mnohem lépe, prohlašuje jednoznačně Michl.

Následně naši situaci srovnal s pobaltskými státy. I ty byly v roce 2008 v krizi, ale dokázaly se z ní dostat a to např. jako v Lotyšsku tím, že si jak ve státní správě, tak v soukromém sektoru, snížili platy o polovinu, čímž si udrželi svou konkurenceschopnost.

Oslabení měny, zlevnění energií

Ale to není vše. Exportérům by pomohlo, kdyby oslabila naše měna a jak exportérům, tak českým domácnostem by velmi pomohlo zlevnění. Kdyby energie zlevnily o padesát procent, tak by se všem dýchalo lépe,“ uvádí Michl. „Když se podíváte do Ameriky, tak tam ceny energií v krizi klesly o padesát procent“, pokračuje.

Absolutně také strhal minimální mzdu. V Německu ji neměli a také to šlo. Každému bych přál co nejvyšší plat, ale všichni ho mít nemůžeme. Stejně tak diváky varoval před sliby některých stran, které hovoří o tvorbě pracovních míst. Pracovní místa dokážou fakticky vytvořit jen fungující firmy na základě zakázek. Nová pracovní místa nevzniknou díky slibu politické strany.

Firmám může být dokonce i jedno, jestli bude zavedeno progresivní zdanění, pokud se tím nezvýší složená daňová kvóta. Oproti světu totiž máme nadprůměrné zdanění a jakékoli další navýšení považuje za špatné. „Ale pokud chce politik obrat na daních bohaté, je to jeho věc, může se také stát, že bohatí odejdou jinam,“ poznamenal Michl.

Zpackaná důchodová reforma

Ekonom v pořadu strhal i důchodovou reformu. Dnešní mladí lidé by podle něj měli vědět, že jim stát zvládne garantovat minimální důchod přibližně na úrovni jedné třetiny dnešní průměrné mzdy, a o zbytek se musí každý postarat sám. Investicí do fundů, do bydlení, zkrátka, jak sám uzná za vhodné, ale ať mu do toho nikdo nemluví. Naše důchodová reforma je podle Michlova názoru příliš složitá a občané se v ní těžko vyznají.

Lidem by také pomohlo, kdyby měli základní znalosti ve finanční gramotnosti. Pak by mohli lépe rozhodovat o tom, jak naloží se svými finančními prostředky. Stejně tak by spíše nenalétli na smlouvy, jejichž podpisem se zavazují k placení úroků ve výši 3000 procent.

Obec s Aquaparkem je mimo

Pokud je na něco třeba vynaložit státní, respektive obecní peníze, tak to jsou levnější, respektive sociální byty. Pokud obec staví Aqua park a nemá sociální byty, tak je úplně mimo,“ varuje odborník. Spasí nás ani státní investice do nových dálnic. „Pokud zvýšíte státní výdaje, tak fakticky seberete peníze lidem, já bych investice nechal na soukromých firmách,“ zdůraznil Michl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…