Ekonom z Mezinárodního měnového fondu varuje Česko: Rychlé přibližování k západním ekonomikám skončilo

12.07.2017 15:37

Přiblížení se ekonomické úrovni států západní Evropy se mnoha zemím ve střední a východní Evropě vzdaluje, varuje ekonom z Mezinárodního měnového fondu Poul Mathias Thomson.

Ekonom z Mezinárodního měnového fondu varuje Česko: Rychlé přibližování k západním ekonomikám skončilo
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

 

Na konferenci Mezinárodního měnového fondu v chorvatském Dubrovníku vystoupil v úterý 11. července se svou řečí ředitel Evropského oddělení MMF Poul Mathias Thomsen.

 

„Po období raketového růstu země ve střední a východní Evropě zaznamenaly značné zpomalení v přibližování se úrovni ekonomického vývoje pokročilejších ekonomik v západní Evropě. Podle našich průzkumů je potenciální růst ke dnešnímu dni pouze z poloviny takový, jakým byl před krizí v roce 2008,“ prohlásil v Chorvatsku Thomsen. 

 

„Nízko vysící ovoce bylo již sesbíráno: liberalizace cen, odstranění kvantitativních kontrol a privatizace přispěly k relokaci pracovní síly a kapitálu k jejímu produktivnějšímu využití. Po implementaci těchto opatření se růst ovšem zpomalil a tématem nových diskusí se staly potenciální vládní a institucionální reformy,“ uvedl dánský ekonom z Mezinárodního měnového fondu.

 

Ředitel Evropského oddělení MMF poté připomněl, že země ve střední a východní Evropě v prvních dvaceti letech po ekonomické transformaci výrazně profitovaly z „pozitivních vývojů, které se s největší pravděpodobností již nebudou opakovat“. 

 

Podle Thomsena čelí celý region zejména demografickým problémům, kvůli kterým v mnoha zemích regionu ubývá kvalifikované pracovní síly. 

 

„V posledních 25 letech opustilo region okolo 20 milionů většinou kvalifikovaných lidí. To představuje celých 5,5 % obyvatel regionu. Empirická analýza IMF poukazuje na to, že již v roce 2012 by reálné HDP regionu v absenci zmíněné masové emigrace bylo o 7 % vyšší, než je nyní,“ vysvětluje ekonom. 

 

Thomsen se dále obává toho, že v současné atmosféře může být provádění nezbytných ekonomických a politických reforem výrazně složitější, než tomu bylo doposud. 

 

„Na počátku transformace měli lidé zápal pro změny a potřebné reformy. Dnes je ta atmosféra docela jiná. Uvnitř Evropské unie narůstá tlak mezi některými jejími novými členy na straně jedné a Evropskou komisí a staršími členy na straně druhé,“ uvedl dánský ekonom.

 

Thomsen v závěru svého výstupu podotkl, že se celý region střední a východní Evropy stává stále více různorodým. 

 

„Některé státy si stále zachovávají určitý stupeň státní kontroly, a v konečném důsledku tak vytvořily hybridní model mezi tržní a plánovanou ekonomikou. Jiné státy v regionu se naopak již přidaly do řad rozvinutých zemí.“

 

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …