Ekonom, zvaný Doktor Zkáza: Svět obchází nacionalismus a rasismus. Není se čemu divit

05.06.2014 13:56

Renomovaný ekonom Nouriel Roubini byl píše o nacionalismu, který se v posledních letech vzmáhá, jako o logické reakci na hospodářskou krizi. Nelze se prý divit, že všeobecné strádání vede k nástupu populistů, antiglobalistů a někdy vyloženě rasistů.

Ekonom, zvaný Doktor Zkáza: Svět obchází nacionalismus a rasismus. Není se čemu divit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Extrémisté na 1. máje v ulicích Ústí nad Labem

Roubini, který je v posledních letech díky pochmurnosti svých předpovědí občas přezdíván „Doktor Zkáza“, píše, že po finanční krizi roku 2008 se politikům podařilo zabránit politickým důsledkům v podobě nárůstu ochranářských opatření, jak je známe z třicátých let. Nyní, s novou vlnou krize, už se to však prý daří mnohem méně.

„Nový nacionalismus na sebe bere různé podoby: obchodní bariéry, ochranu aktiv, akce namířené proti přímým zahraničním investicím, politiky upřednostňující domácí pracovníky a firmy. V politice jsou pak na vzestupu populistické, antiglobalizační, protipřistěhovalecké a v některých případech vyloženě rasistické a antisemitské strany,“ píše ekonomv textu, který přetiskly Hospodářské noviny.

Příčiny jsou podle něj zřejmé. Populisté stabilně obviňují z chabého růstu ekonomiky zahraniční obchod a zahraniční pracovníky. Nyní, když k tomu připočteme nerovnosti v příjmech a bohatství, se mezi lidmi mnohem více uchytila představa nespravedlivé ekonomiky, kde vítěz, konkrétně hrstka mocných, bere vše.    

Právě v Evropě, kde je nyní nejviditelnější ekonomická nejistota dělníků a středních tříd, je podle něj nejlogičtější úspěch populistů. Právě takový, jakého jsme byli svědky v květnových volbách do Evropského parlamentu. Trend je podle něj srovnatelný s úspěchem autoritářských hnutí v Itálii či Německu mezi světovými válkami.

V Americe se prý projevila rovněž- nárůstem popularity krajně pravicového hnutí Tea Party. Ale nacionalismus podle něj ožívá i v asijských zemích- v Číně, Japonsku, dokonce i Indii. „Ve všech těchto případech politický a náboženský extremismus, nenávist vůči Západu a v některých případech otevřený terorismus pramení z ekonomických nezdarů a nedostatku příležitosti a naděje pro chudé a mladé lidi,“ píše Roubini. Z historie minulé krize bychom se prý rozhodně měli poučit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…