Ekonomiku nastartují investice do zelených technologií, plánuje Niedermayer. A vznesl obvinění vůči Sašovi Vondrovi, který je odmítá

02.05.2020 21:45

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) na svém Facebooku píše, že si myslí, že hlavním driverem restartu ekonomiky možná budou „investice do nových technologií, spojené s dekarbonizací, stejně jako další investice, které souvisejí se snahou zpomalit změny klimatu“. Zkritizoval snahu zastavit přijímání nové legislativy týkající se klimatické politiky a také europoslance Alexandra Vondru (ODS). Jeho snahy považuje za lobbistické.

Ekonomiku nastartují investice do zelených technologií, plánuje Niedermayer. A vznesl obvinění vůči Sašovi Vondrovi, který je odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Niedermayer popsal, že jedním z největších nepřátel podnikání je nejistota a nejasné, měnící se či absentující informace o prostředí a podmínkách, ve kterých budou firmy podnikat.

Přiložil, že nejistota je problémem i pro celé ekonomiky. „Nejistota o tom, do čeho a kdy investovat, vede k nižším (nebo chybným) investicím, nižšímu růstu firem i ekonomiky a nižší prosperitě zemí. Proto, i z podstaty věci nedokonalá, leč stabilní a srozumitelná pravidla jsou pro drtivou většinu firem jasným plus,“ dodal. Druhou stranou mince má být lobbistická snaha některých subjektů tato pravidla zvrátit.

V této snaze se každý argument hodí. A argument o dopadech pravděpodobné ekonomické krize, kterou způsobila pandemie, je skutečně těžká váha. Proto, jak zmapoval deník Politico, lobbisté již zaklekli do bloků a vyrazili do boje.

Lobbisté podle Niedermayera „zatím získali zcela viditelně na svou stranu jen pár vrcholových politiků“. A poznamenává, že „náš premiér je jednou z výjimek“.

Lobbisté prý v Evropském parlamentu nemají většinu. Tím se zase opřel do europoslance Alexandra Vondry (ODS) s tím, že „navrhovaný text o zastavení nových legislativních aktivit, navržený konzervativci a prosazovaný poslancem Vondrou v hlasování, jasně neuspěl“.

Česká situace „rezignace na klimatickou politiku“ je podle jeho informací „spíše výjimečná“.

„De facto jakýkoliv navržený či již platný, ale ne účinný předpis lze touto cestou dát pod otazník a vyžadovat jeho zrušení, odložení či přepracování. A mnohdy zní jednotlivé argumenty pod vlivem nastupující recese racionálně, ale přesto může (obecně vzato) obrat kormidla proti tomu, jaké signály o dalším kurzu společnosti i ekonomiky vysílá, způsobit více škody než užitku,“ tvrdí.

Myslí si, že „hlavním driverem restartu ekonomiky“ budou „investice do nových technologií, spojené s dekarbonizací, stejně jako další investice, které souvisejí se snahou zpomalit změny klimatu“.

„Jistěže existují možnosti časové sekvence či možnosti termíny mírně upravit, a bezesporu o tom bude u každého podstatného rozhodnutí diskuse, ale zachování směru je zásadní. Nejen proto, že čím dříve budeme budoucí rizika snižovat, tím nižší cenu zaplatíme a vyšší zisky budeme mít. Hlavně totiž snížíme riziko velmi nákladné krize těžko odhadnutelných rozměrů v budoucnu,“ doplňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…