Ekonomka Lipovská k divadlu s Ježíšem znásilňujícím muslimku: Uráží lidi a ještě je nutí, aby jim to z daní platili

21.04.2018 8:19

Ekonomka Hana Lipovská se ve svém komentáři pro MF Dnes zamyslela nad tím, kde je hranice svobody umění. Její komentář vznikl v souvislosti s hrou, v níž Kristus znásilňuje muslimku, která bude uvedena v rámci brněnského festivalu Divadelní svět.

Ekonomka Lipovská k divadlu s Ježíšem znásilňujícím muslimku: Uráží lidi a ještě je nutí, aby jim to z daní platili
Foto: Facebook
Popisek: Hana Lipovská

„Umělci si mohou vybrat. Buď se nechají vydržovat z našich daní a musí se smířit s kritikou jako tvůrci pokleslé hry, v níž Kristus znásilňuje muslimku, či můžou tvořit zcela nezávisle, ale pak si na to musí vydělat sami,“ zmínila Lipovská. 

Jak uvádí Lipovská dále, je bezpochyby známkou vrcholné svobody, že nemusíme z výchovných důvodů chodit na podobné hry povinně. „Diskuse o smyslu a podstatě umění je věčná stejně jako o tom, co ještě je umění a co už jen prostá, hloupá snaha šokovat a poklesle provokovat,“ sdělila Lipovská s tím, že diskutovat není potřeba o smyslu a podstatě kultury, kdy ta by měla člověka kultivovat. 

„Uvedení hry Naše násilí a vaše násilí samozřejmě musíme kritizovat coby ryzí nekulturu. V době, kdy nejzákladnější hodnoty naší společnosti – rodina, národ, osobní svoboda jedince – čelí nepřetržitým útokům, kdy je jejich smysl dennodenně zpochybňován, nemáme právo ohrožovat je rezignovaným přihlížením,“ sdělila dále Lipovská. 

„Údajná svoboda uměleckého projevu tak rozděluje společnost na ‚my‘ a ‚oni‘. ‚My‘, říkají tvůrci, máme svobodu urážet Vás a Vaše hodnoty. ‚Oni‘ mají jen svobodu mlčet. Nemlčí-li, jsou prý cenzoři, nikoli liberálové,“ dodala ekonomka a rozepsala se o tom, že levicoví liberálové však nepochopili, že ke svobodě patří odpovědnost.

„Nepochopili, že znakem svobodné demokratické společnosti je právo na svobodu projevu, ovšem toto právo musí svobodu respektovat. Sami svobodu omezují, když nutí ty, koho uráží jejich hraní si, aby jim jejich obživu financovali. V duchu moderní salonní levice očekávají, že ti, koho urážejí, jim budou platit, aby v urážení mohli svobodně pokračovat,“ píše a zmiňuje také částku, kterou je festival v Brně dotován. 

„Volat po cenzuře smysl nemá. Cenzurou by se všichni aktéři pouze pasovali do role mučedníků trpících za svobodu umění, což by jim v jejich další ničivé činnosti jen pomohlo. Mlčet k nepravostem však také nelze. A tak nám zbývá jediné: stále znovu trpělivě vysvětlovat, že kultura, která nekultivuje, si na sebe musí vydělat sama. Ať trh sám rozhodne, zda její cena odpovídá hodnotě,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…