Ekonomka Šichtařová sepsala důležité poznatky k Brexitu

28.08.2016 6:50

Další a další nově přicházející data potvrzují, že veškerá panika byla hloupostí, píše ohledně Brexitu na svém blogu na serveru iDnes.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomka Šichtařová sepsala důležité poznatky k Brexitu
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Finanční trh v Británii nezkolaboval. Investoři z ní neutíkají. Zájem o britské dluhopisy roste. I ceny dluhopisů tedy rostou. Akciový index FTSE 100 se skutečně krátce po zveřejnění výsledku referenda propadl z 6 300 bodů na 5 800. Tehdy to evropští politici brali jako důkaz tragédie a hned vyčíslili, jakou mnohabilionovou ztrátu si hloupí Britové odhlasovali. A kde je index dnes? Na 6 873 bodech – tam, kde byl naposledy v červnu 2015! Navzdory celé antikampani investoři jako masa nakonec projevili v britský akciový trh důvěru, nikoliv nedůvěru, píše Šichtařová.

  • Celý text je ZDE

Jenomže mnoho lidí si dalo na oči klapky, do uší špunty a tvrdí, co hrozného Brexit už přinesl a ještě přinese. „Kupříkladu tento týden jeden europoslanec nelenil a pustil se do nás, že si vymýšlíme, když tvrdíme, že Evropská komise Brexitem strašila, a že se navíc o stavu britské ekonomiky po referendu ještě nic nepotvrdilo,“ píše dále Šichtařová.

Statistiky ukazují něco jiného

Poukázala na slova předsedy Evropské komise J.-C. Junckera, že „dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí“ a že s nimi „nebude jednat v rukavičkách“. Pamatuje si i slova z Evropského parlamentu o tom, jak Británie spláče nad výdělkem a jak její akciový trh bude sčítat ohromné ztráty.

Šichtařová uvádí, že je nyní k dispozici hrst po-referendovských statistik, které ukazují něco úplně jiného. "Tak třeba britský průmysl hlásí, že srpnové objednávky v průmyslu jsou za prvních 23 dní nejvyšší za poslední dva roky. Jednoznačně tu pomáhá slabší libra. Ona „propadající se libra“, díky které měli Britové „sčítat ztráty“, ve skutečnosti britskou ekonomiku prudce nakopla k většímu výkonu. „Zcela logicky – protože Britům zaručila větší konkurenceschopnost,“ vysvětluje Šichtařová s tím, že Britové tak mají více práce. V příštích třech měsících proto britský průmysl patrně ožije. „Ne, to opravdu nevypadá jako předzvěst slibované britské recese,“ podotýká Šichtařová.

Nic, co by věštilo slibovanou britskou recesi

Poukazuje také na to, že ještě koncem května se panikařilo, že v Británii zamrzl trh s nemovitostmi. Strašilo se, jak se po odhlasování Brexitu realitní trh zřítí. „A dnes? Tento týden zveřejněná čísla říkají, že rezervace koupě nemovitostí meziročně v červenci vyskočily o 17 %! Logicky, protože nejistota je pryč, všichni už vědí, která z variant nastala. A jistota obchodu svědčí. A navrch slabá libra svědčí i mezinárodnímu obchodu – i tomu s nemovitostmi. Opět žádná tragédie. Opět nic, co by mělo věštit onu slibovanou britskou recesi,“ píše Šichtařová.

Rovněž tak maloobchod po hlasování překonal očekávání. Tržby britských obchodních řetězců rostou nejrychleji od března. Žádná tragédie se nekoná.

Počet lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti poklesl, avizované propouštění zatím nepřišlo a je otázkou, zda vůbec přijde. „Třeba takový Amazon tento týden oznámil, že v Británii v roce 2017 vytvoří nových 1500 míst. Brexit mu ‚kupodivu‘ nevadí. Takže žádné avizované odchody firem, žádné avizované stahování kapitálu. Pravda, možná některé britské banky ještě budou hromadně propouštět; jenomže to jaksi dělaly i před hlasováním, taková je prostě doba v evropském bankovnictví a fáze hospodářského cyklu,“ uvádí Šichtařová.

Vrátila se ještě k britské libře, která prý už překonala svoje dno a sílí. „Včera zpevnila ke koruně o třicet haléřů, dnes o dalších deset,“ podotkla ekonomka Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …