Ekonomka Šichtařová upozorňuje na důležitou věc: Řecko, uprchlíci a terorismus spolu souvisí

03.07.2015 13:26

Uprchlíci, řecká krize a nedávné teroristické útoky na hotel v Tunisku. To jsou podle ekonomky Markéty Šichtařové tři témata, která hýbají domácími médii. Tato témata ale podle jejích slov nelze brát jednotlivě, protože společně tvoří "spojitou nádobu".

Ekonomka Šichtařová upozorňuje na důležitou věc: Řecko, uprchlíci a terorismus spolu souvisí
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Podle Šichtařové je logické, že média o těchto tématech píší, logické však není, že se o nich stále mluví jako o třech oddělených tématech. „Ve skutečnosti totiž jde o jednu velkou spojitou nádobu. A to je hodně podstatné – protože ani jeden z problémů se nepodaří minimálně z pohledu Evropy příliš umenšit, dokud si Evropa nepřipustí jejich vzájemnou propojenost,“ píše Šichtařová.

  • Původní text čtěte ZDE

Diletantství v řecké kauze až zaráží. Každý, kdo jen trochu kdy zkoumal stav řecké ekonomiky, mohl a měl vědět už dávno, že Řecko musí skončit dříve či později státním bankrotem. To jen někteří dobrosrdeční a naivní politici a ekonomové, pro které je společná víra, že ‚láska k bližnímu a dobro musí přeci mít navrch‘, roky prosazovali další a další úvěry pro Řecko, které v realitě stav řecké ekonomiky ještě zhoršovaly,“ poznamenává ekonomka s tím, že dle jejího názoru je nyní reálná měnová odluka Řecka a rozpad eurozóny.

A s tím podle ní následně souvisí i vlna uprchlíků. „V tu chvíli bude mít Řecko naprosto jiné starosti než honit po svých plážích uprchlíky. Velmi ochotně je přepošle o dům dál, evropská azylová dohoda-nedohoda. Dost možná v tom může být i kus zlomyslnosti: ‚Když jste nám nedali další peníze, teď si s těmi uprchlíky poraďte sami, my na to kvůli vám nemáme‘,“ poznamenala s tím, že dokud se budeme tvářit, že Řecko žádný problém nemá a jeho vystoupení z eurozóny nehrozí, znamená to také, že se vlastně tváříme, že uprchlíci končící dnes v Řecku tam budou končit i nadále.

A pokud se tváříme, že uprchlíci zakempují na řeckých plážích a do střední Evropy se nepodívají, taktéž se tím tváříme, jako že věci jako terorismus jsou ‚jenom‘ problémem Tuniska,“ uzavřela.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…