Ekonomka Švihlíková varovala před chudobou a novodobým otroctvím

27.11.2013 13:02

Pracující lidé jsou v České republice ohroženi novodobým otroctvím. Ekonomka Ilona Švihlíková o tom mluvila v rozhovoru pro Český rozhlas. Poukázala například na problém chudoby u lidí, kteří mají zaměstnání. Týká se to zejména práce v maloobchodech, kde zaměstnance svazují velmi malé výdělky.

Ekonomka Švihlíková varovala před chudobou a novodobým otroctvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Švihlíková se zamyslela například nad projektem České televize, která upozorňuje na problematiku bezdomovců tím, že některé z nich nechává moderovat počasí. „Myslím, že mnohem důležitější, než ukázat je v této roli, by bylo ukázat jejich životní příběh. Tedy to, proč se stali lidmi bez domova,“ soudí ekonomka.

Podle ní by se tak ukázalo, jak je snadné se dostat do situace lidí bez domova. Švihlíková se pak obává, že jedno vysílání o počasí toho moc nezmění.

Už neplatí, že kdo má práci, je ekonomicky zajištěn

V současné době se také ukazuje, že chudobou jsou ohroženi i pracující. „Je to ukázka toho, že už dávno neplatí, že pokud má člověk práci, je ekonomicky zajištěn. V USA, stejně jako u nás, je největší problém s pracovními místy v maloobchodě, kde zaměstnanci vydělávají tak málo, že jsou odkázáni na potravinové lístky. Tento fenomén se šíří i k nám a postihuje zejména ženy,“ varuje Švihlíková.

Ekonomka ve svých úvahách dospěla až k otázce svobody. Bezdomovectví můžeme brát jako pomyslné dno chudoby. A v té neexistuje svoboda. „Když řeším, co budu jíst, jestli zaplatím nájem a jak budu řešit šikanu v práci, tak nejsem svobodný člověk,“ tvrdí Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…