Ekonomka: To se má národní banka ptát rozzlobeného důchodce?

20.12.2013 13:11

Lidé začínají mít postupně názor na vše možné, i když danému problému nerozumí do hloubky – ať už jde o lékařství, atomový reaktor nebo intervenci České národní banky. Před důvěrou rádobyautoritám varuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomka: To se má národní banka ptát rozzlobeného důchodce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

„Když lékař rozhodne, že pan Novák potřebuje voperovat nový bypass, měl by se na názor, zda má či nemá operovat, ptát ‚rozzlobeného důchodce‘? Sotva. Když Česká národní banka rozhodne, že česká ekonomika potřebuje intervenovat a oslabit českou korunu, měla by se na svolení ptát ‚rozzlobeného důchodce‘? Asi ano, zdá se. Minimálně pořad České televize ‚Máte slovo‘ s M. Jílkovou se nás o tom snaží přesvědčit,“ píše na svém blogu Markéta Šichtařová.

Ona sama se intervence ČNB nezastává, sama by s ní nesouhlasila, kdyby seděla v radě. „Nicméně názor na intervenci si dovoluji mít na základě toho, že mám v kapse diplom z disciplíny nazývané ‚monetární politika‘,“ vysvětluje.

Na druhou stranu ale podle ní společnost sužuje i opačný trend. Lidé v problémech, na něž by dokázali mít vlastní názor, věří pseudoautoritám. „Došli jsme jako společnost do zvláštního stavu. Máme jako společnost názory na to, na co si ani lidé vzdělaní v daném oboru názory téměř netroufnou mít, protože doceňují hloubku problému. […] A naopak jako společnost si kupodivu často pro jistotu ‚netroufáme‘ mít názory na to, zda se k nám někdo v nemocnici chová slušně, pro jistotu si ‚netroufáme‘ mít názor na to, zda úředník, který chtěl zaplatit za posouzení naší žádosti, nebyl náhodou korupčník, ani na to, jestli to paní učitelka s tou arogancí k našemu dítěti náhodou trochu nepřehnala,“ popisuje šéfka společnosti Next Finance.

„Takže až vám zase příště nějaká 'autorita' bude tvrdit, že stát bez schodku rozpočtu nemůže hospodařit, že ekonomika může růst jenom tehdy, pokud budeme hodně utrácet, že evropská bankovní unie učiní naše banky bezpečnějšími, že máte uzavřít investiční životní pojištění, protože je to pro vás ta nejlepší forma spoření… Zkuste se nejprve zamyslet, proč byste to právě téhle autoritě měli věřit… Netvrdí vám náhodou to, co vám tvrdí, jen proto, že je to pro ni výhodné?“ ptá se na závěr Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …