Elektronické recepty povinně? Prý pro to nejsou podmínky. Přesto je stát zavede

03.07.2013 18:37

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ve středečních Impulsech Václava Moravce hovořil o problému falešných předpisů a o chystaném zavedení předpisů elektronických. To za současné situace nepokládá za nejšťastnější řešení.

Elektronické recepty povinně? Prý pro to nejsou podmínky. Přesto je stát zavede
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Padělání lékařských předpisů je podle Chudoby velkým problémem. Styl padělatelů se oproti minulosti změnil. „Hlavně je to teď mnohem sofistikovanější,“ říká. Zpravidla se nejspíš jedná o organizované skupiny, čemuž nasvědčuje skutečnost, že k podvodům dochází ve vlnách vždy v určitém regionu a se zaměřením na jediný lék.

Za podvod zodpovídají lékárny

Pokud zdravotní pojišťovna podvod odhalí, zodpovědnost nese daná lékárna. Padělatelé jsou už v současnosti tak důmyslní, že je předpis podepsán existujícím lékařem na existujícího pacienta, což případné odhalení značně komplikuje. Řešení Chudoba vidí například v povinném předložení občanského průkazu při nákupu léku.

Od roku 2015 se plánuje zavedení elektronických receptů. Chudoba sice potvrdil, že problémy s paděláním by se takto vyřešil, na druhou stranu se obává, že pro povinné a plošné zavedení elektronických receptů nejsou vhodné podmínky. „Já se obávám, že na to především nejsou připraveni lékaři,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…