Elektronickou evidencí tržeb to neskončí. Petr Hampl tuší, kam státní kontrola povede dále

10.02.2016 20:53

Sociolog Petr Hampl se na svém webu vyjádřil k dnes schválené elektronické evidenci tržeb. Shrnul, co nám přinese elektronická registrace výdajů domácností.

Elektronickou evidencí tržeb to neskončí. Petr Hampl tuší, kam státní kontrola povede dále
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sociolog Petr Hampl.

„Elektronická registrace tržeb, společně s elektronickými platbami, případně elektronickými občankami, umožní posunout péči o občany na novou úroveň. Úřady budou detailně vidět nejen do podnikání každého živnostníčka, ale také do rozpočtu každé domácnosti,“ zkonstatoval. Díky tomu bude podle něj možné zařídit například to, že každý bude kupovat jen ty potraviny, které odpovídají jeho zdravotnímu stavu. „Nezdravé věci mu úřad prostě zablokuje, transakce neproběhne. Tlouštíkům povolí jen nízkotučné,“ píše.

Bude prý také možné zařídit, že všichni lidé budou mít správné názory. „Úřad bleskově provede analýzu, zda pro vás není ten či onen časopis či kniha nebezpečná a povolí nebo zamítne prodej. My sociologové budeme mít výhodu, budeme mít přístup k více věcem než ostatní,“ zkonstatoval ironicky dále. Elektronická registrace výdajů domácností podle něj také podpoří rodinný život či zajistí, že děti nebudou příliš mlsat. Bude také eliminovat nerozumné věci či zajistí, že si lidé už nebudou vybírat nekvalitní produkty. „Odborník na ministerstvu dokáže přece posoudit kvalitu zboží lépe než vy. Když si vyberete špatně, koupi vám zablokuje a bude to,“ dodává s tím, že tím skončí také praxe, kdy si některé ženy postupně kupují třeba 20 kabelek a 40 párů bot. 
 
Původní text ZDE
 
„Kromě racionalizace nákupů nás to také osvobodí od neustálého bombardování reklamou. Firmy se naučí, že na zákaznících nezáleží, že důležité je ovlivnit správné úředníky,“ píše. 
 
Závěrem dodává, že text není myšlen jako parodie. „Je to něco, s čím můžeme reálně počítat. S tím rozdílem, že ve skutečnosti budou totálně neschopné úřady a zkorumpovaní úředníci utrácet naše peníze za věci, které vůbec nechceme a které se nám protiví (respektive nedovolí nám utrácet za nich jiného),“ uzavřel sociolog. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…