Elektrošoky na varlata. Oceněn ruský výbor proti mučení vězňů

16.02.2017 9:17

Není to tak dlouho, co na světlo vypluly informace o popravách odpůrců režimu Bašára Asada v Sýrii. Server iDnes.cz teď přináší informace o mučení vězňů také v Rusku. Nechceš se přiznat ke zločinu? Tak tě zabijeme a skutek ti stejně přišijeme, vyhrožují prý ruští vyšetřovatelé zadrženým osobám. Aby získali jejich přiznání, údajně neváhají podezřelé mučit elektrickým proudem vysílaným do genitálií.

Elektrošoky na varlata. Oceněn ruský výbor proti mučení vězňů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Ocitnout se v rukách ruských vyšetřovatelů není žádný med. Své o tom ví pan Alexej Michejev, který byl v roce 1998 zatčen a obviněn z vraždy jedné dívky. Ve vazbě prožil deset dní a podle vlastních slov si prošel peklem. „Na policejní stanici jsem strávil deset dní. Zamkli mě s kriminálníky a řekli jim, že jsem policajt. Během výslechů mě ponižovali, mlátili mě, mučili mě elektřinou,“ vzpomíná.

Muž byl podezřelý z vraždy, protože zabitou dívku naposledy viděli, jak nastupuje do automobilu k vyšetřovanému Michejevovi. Ten jí měl údajně znásilnit a zabít. „Vyšetřovatelé se rozhodli, že přiznání z Michejeva získají za každou cenu. Nakonec mu řekli, že buď podepíše přiznání, nebo ho zabijí a vraždu dívky na něj stejně hodí," doplńuje server. A tak se Michejev přiznal.

Celý článek naleznete zde

Posléze měl vyšetřovatelům ukázat, kde ukryl tělo dívky, jenže on nevěděl, kde je. Tak ho vyšetřovatelé znovu mučili. Téměř ho zabili. Zachránil si život skokem z okna vyšetřovny ve třetím patře. Michejev si při dopadu zlomil páteř.

Jenže tím to neskončilo. Krátce nato se údajně znásilněná a zavražděná dívka vrátila domů, živá a zdravá. Vyšetřovatelé se prý začali okamžitě tvářit jako neviňátka. Michejev se ale začal domáhat odškodnění a Evropský soud pro lidská práva mu je před deseti lety skutečně přiznal. Šlo o 250 tisíc eur, v přepočtu asi 6 milionů korun a 750 tisíc navrch.

Michejev ale nebyl jediným mučeným občanem v Rusku. Tvrdí to alespoň Výbor proti mučení, který teď v Česku dostane ocenění za odvedenou práci. Pracovníci výboru se dokonce domnívají, že se zadrženými se dnes zachází mnohdy hůře než za sovětských dob.  

Silou získáte přiznání nejrychleji

„Brutalita policie se dramaticky zvýšila. Dneska policista musí případ vyšetřit velmi rychle. A nejrychlejší způsob, jak uzavřít případ, je přiznání podezřelého. Pokud chcete případ pořádně vyšetřit, musíte sehnat důkazy, vyslechnout svědky, provést expertizy. To vyžaduje čas a hodně práce. Ale policistu, který dokáže z podezřelého dostat přiznání do 24 hodin, čeká povýšení,“ řekla Olga Sadovská z Výboru proti mučení.

Získání doznání za pomoci elektrického proudu je prý oblíbené. Jedné z metod prý vyšetřovatelé říkají „volání Putinovi“. Připnou vyšetřované osobě elektrody na uši a pouští do nich proud ve velkém. Někteří strážci zákona preferují připnutí elektrod na prsty podezřelého nebo dokonce na jeho genitálie. Pokud podezřelého nezlomí proud, začnou ho třeba dusit.

„Existuje způsob, jak zmlátit člověka, aniž byste na jeho těle zanechali stopy. Můžete mu způsobit vnitřní zranění, ale nenecháte na něm ani modřinu,“ doplnila Sadovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …