Elf Kartous se zlobí. Jde o Čínu

01.12.2019 14:53

Univerzita Karlova dává ruce pryč od projektu Sinopsis, který podává českým zájemcům zprávy z Číny a spolupracuje s Univerzitou Karlovou. Společnosti Home Credit se však nelíbí, jaké zprávy o jejím podnikání v Číně Sinopsis podává. Zaslal proto dopis rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi. Stojí v něm mimo jiné, že Home Credit již zaslal předžalobní výzvu serveru Hlídací pes.org, který články projektu Sinopsis uveřejnil.

Elf Kartous se zlobí. Jde o Čínu
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Vedení Univerzity Karlovy dalo ruce pryč od uskupení Sinopsis, což je projekt neziskové organizace AcaMedia z.ú., realizovaný za odborné spolupráce s Katedrou sinologie FF UK v Praze. Jeho cílem je podle členů uskupení podávat pravidelný přehled o vývoji v Číně a dopadech v současném světě z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů.

Novinář Jakub Zelenka z Deníku N uveřejnil dopis, jenž naznačuje, že za odklonem Univerzity Karlovy od Sinopsis může být tlak vyvíjený spolupracovníky nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Kellnerovi lidé tvrdí, že Sinopsis nepravdivě informuje o aktivitách společnosti Home Credit.

Home Credit je nebankovním poskytovatelem půjček. Autoři z projektu Sinopsis napsali, že Home Credit v Číně zaměstnává 23 tisíc vymahačů dluhů. To podle společnosti není pravdivé tvrzení a poškozuje pověst Home Creditu. Článek obsahující uvedenou informaci publikoval server Hlídací pes.org.

„Tvrzení o podnikání skupiny Home Credit obsažená v uvedeném článku jsou buď zcela lživá nebo jsou podána zavádějícím způsobem, jehož zjevným cílem je vytvořit negativní dojem ohledně podnikání našich Klientů. ... Vzhledem k opakovanému veřejnému šíření nepravdivých informací o podnikání skupiny Home Credit považují naši Klienti činnost projektu Sinopsis za dlouhodobou cílenou dezinformační kampaň zaměřenou na poškození pověsti společností ze skupiny Home Credit,“ stojí v dopise, který zamířil k rukám rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy.

Společnost Petra Kellnera proto zaslala serveru Hlídací pes.org předžalobní výzvu s pokynem, aby již pověst společnosti nepoškozoval. Protože Kellnerova společnost podle slov jejich pracovníků ctí akademickou svobodu, prozatím nebude podnikat právní kroky také proti Univerzitě Karlově. Žádá však, aby informace projektu Sinopsis byly uvedeny na pravou míru.

Sinoložka Olga Lomová však v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV vysvětlovala, že uvedené informace o tisících vymahačů pochází z čínského tisku. Členové spolku Sinopsis článek pouze přeložili. Vycházeli také ze stížností publikovaných na čínských diskusních serverech.

Spolupracovník serveru Britské listy a jinak také mluvčí „českých elfů“ Bohumil Kartous k tomu doplnil, že spolupracovníci nejbohatšího Čecha Petra Kellnera útočí na akademickou svobodu v České republice.

„Nehoráznost sloužících Petra Kellnera, noblesního podnikatele s chudobou v totalitní Číně, kde součástí obchodního partnerství je také snaha umlčovat kritiku totality i tam, kam její moc nesahá,“ napsal k tomu Kartous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…