Elitářský spratek Dienstbier si myslí, že mu to tu všechno patří. Lidi potřeboval, jen aby ho zvolili. Okamura řádil, když jsme mu četli, co vykládal ministr na Primě

20.03.2016 17:45

Elitářský spratek Jiří Dienstbier a ostatní členové vlády se obávají názoru veřejnosti. Na druhou stranu ale potřebují nějaké pozitivní body, a tak hrají s občany divadlo kolem ústavního zákona o referendu, který má vytvářet iluzi, jak občanům naslouchají. Poslanec Tomio Okamura se velmi rozohnil, když o tom s PL hovořil, a mluvil o „plivnutí do tváře“. A když měl komentovat slova Jiřího Dienstbiera, že je třeba eliminovat „absurdní návrhy“ na referendum, naštval se ještě více.

Elitářský spratek Dienstbier si myslí, že mu to tu všechno patří. Lidi potřeboval, jen aby ho zvolili. Okamura řádil, když jsme mu četli, co vykládal ministr na Primě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ministr Jiří Dienstbier v nedělní Partii na televizi Prima hájil vládní návrh zákona o referendu. Musel čelit i námitkám, že ve skutečnosti půjde jen o „hru na referendum“, protože jeho výsledek nebude pro poslance závazný a navíc jsou poměrně přísné podmínky pro jeho vypsání. Dienstbier však trvá na tom, že návrh je dobrý a pomůže.

„Od počátku to bylo založené na kompromisu,“ zdůraznil ministr Dienstbier. Podotkl, že ke schválení návrhu je třeba ústavní většiny tří pětin, což klade mnohem větší důraz na všeobecnou přijatelnost úpravy.

Upozornil, že ohledně referenda existuje velmi široké spektrum názorů. Někteří by jej chtěli pořádat velmi často a o čemkoliv, jiní by nechtěli dát veřejnosti prostor k vyjádření vůbec nikdy. Vláda podle Dienstbiera chce zachovat parlamentní formu republiky, ale současně dát lidem možnost říci svůj názor.

Poslanec TOP 09 Jiří Plíšek mu namítl, že jestliže poslanci nebudou návrhem vázáni a bude mít pouze doporučující roli, bude z něj v podstatě jen velmi drahý průzkum veřejného mínění.

Dienstbier poté uvedl, že návrh nepovede k tomu, aby se referendum konalo o čemkoliv, neboť petice, na jejímž základě bude referendum vypsáno, musí sebrat čtvrt milionu podpisů. Pokud půjde o „absurditu“, je podle Dienstbiera nepravděpodobné, že by pod ní dokázali sehnat během šesti měsíců dvě stě padesát tisíc podpisů.

Na nebezpečí, že tyto podmínky jakékoliv referendum prakticky zmaří, již upozorňovalo sněmovní hnutí Svoboda a přímá demokracie. Podle něj je Dienstbierův návrh pouze formálním naplněním proklamace bez faktického významu. „Požadavek na 250 tisíc podpisů a další parametry zákona prakticky znemožňují konání referenda,“ prohlašuje SPD.

Návrh prý podpoří, protože je lepší než nic, ale v budoucnosti hodlá využít jakékoliv příležitosti, jak zákon novelizovat, aby lépe plnil svou roli.

Lidé, pamatujte si to – plivou vám do tváře, burcuje Okamura

Jejího předsedu Tomia Okamuru oslovily ParlamentníListy.cz s dotazem ohledně vývodů ministra Dienstbiera, načež se poslanec velmi rozohnil. Vládní drzost prý již překročila všechny meze. „Ať to občané vědí a nezapomenou – Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek a jejich strany plivou lidem do tváře,“ vzkazuje.

Vládní návrh podle něj spolehlivě eliminuje jakýkoliv skutečný projev občanské vůle. Největší problém vidí v požadavku na čtvrt milionu podpisů, aby vůbec bylo referendum vypsáno. Ve Švýcarsku, které má podobný počet obyvatel jako my, přitom podle Okamury postačuje k témuž padesát tisíc podpisů. V našich podmínkách je podle poslance smysluplný pouze počet do sto tisíc podpisů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A aby si to vláda pojistila, stanovila ještě neuvěřitelně široký okruh témat, kterých se referendum nesmí týkat. „A patrně náhodou jsou to právě ty věci, které občany zajímají nejvíce,“ rozpálil se Okamura. Občané by podle něj měli mít možnost rozhodovat i o takových věcech, jako je například členství v EU či NATO, které si politici pod všelijakými výmluvami nadále vyhrazují pro sebe.

Okamura upozorňuje, že obě podmínky jsou ďábelsky provázané. „Pokud to referendum má být o otázce, která vás nezajímá, no tak tu petici nepodepíšete a těch čtvrt milionu lidí se nesežene – to je logické,“ varuje poslanec SPD.

Třetím plivancem pak je vysoké kvorum pro to, aby referendum bylo platné. Povinná účast 25 procent je podle Okamury výsměchem. „Vždyť u voleb žádné takové omezení není. Senátora můžete zvolit jedním hlasem. Protože když jim jde o korýtko, tak si pohlídají, aby mohli být zvoleni. Pana ministra Dienstbiera zvolilo do Senátu asi deset procent voličů jeho obvodu a sedí tam. To je neskutečná sprosťárna a lidé se to nedozví,“ rozohnil se Okamura.

A celá nesmyslnost návrhu je podle něj korunována tím, že výsledek referenda, které projde všemi komplikacemi, nakonec vůbec není pro poslance závazné. „Takže je to jen komedie, aby mohli udělat mediální senzaci, jak jsou pro lidi,“ soptil poslanec.

Sám prý chystá na jednání tři pozměňovací návrhy, které by zákon učinily alespoň trochu použitelným, a ujistil, že pokud se SPD dostane do příští Poslanecké sněmovny a bude vyjednávat o vládě, bude zevrubná novela zákona o referendu nepřekročitelnou podmínkou v koaliční smlouvě. Více prý udělat nemůže. „Já mám svědomí čisté, sněmovně jsem již návrh pořádného zákona o referendu předložil a vloni v únoru mi ho poslanci zamítli. Teď je to na nich,“ uzavřel.

Na dotaz, co si myslí o názoru ministra Dienstbiera z Partie, že přísné podmínky eliminují „absurdní návrhy“, se poslanec Okamura rozpálil ještě více. „Pan Dienstbier, to je elitářský spratek. Když potřeboval od občanů zvolit do Senátu, tak mu byli dobří, a teď už je nepotřebuje, tak nemusí nic předstírat a pohrdá jimi,“ soptil.

A pokračoval: „Tento elitářský spratek žije mimo realitu, netuší, jak žijí normální lidé.“ Je podle něj neuvěřitelné, jak se jako obhájce lidských práv může prezentovat někdo, kdo normálními lidmi pohrdá. „On hájí práva nějakých nepřizpůsobivých, místo aby hájil práva občanů. No ale co má také dělat, když absolutně netuší, co občany trápí,“ poznamenal rozhořčeně poslanec.

Lidé podle Okamury nesmějí zapomínat, kdo jsou ti, kteří nám vládnou a nechtějí si do toho nechat mluvit. „Ty elity už se předvedly, zmizely tu miliardy, které nikdo nikde nedohledá,“ varuje. Ovládat a manipulovat pár jedinců, kteří do jejich společenství zázrakem proniknou, už se prý naučili, ale u milionů lidí to trvale nezvládnou, a proto jim nesmějí dát prostor. „Toho se tihle elitářští synci bojí nejvíc,“ vysvětloval předseda SPD.

„Tato země nepatří Sobotkům a Dienstbierům, i když oni si to nejspíš myslí. Patří občanům a ti musejí mít šanci projevit svůj názor,“ uzavřel Tomio Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…