Elitní detektivové z ÚOOZ přecházejí do Babišovy sféry. Chovanec trne

31.10.2014 7:19

Páteční MF Dnes na titulní straně informuje o tom, že elitní protimafiánský útvar opouštějí zkušení detektivové, kteří následně míří do sféry ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) odchody elitních detektivů netěší, vážnější spory mezi vládními kolegy v tomto ohledu ale nehrozí.

Elitní detektivové z ÚOOZ přecházejí do Babišovy sféry. Chovanec trne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Řady Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) naposledy opustil náměstek ředitele Roberta Šlachty pro trestní řízení Ivan Černík. Nově by měl působit jako ředitel Státní tiskárny cenin. Podniku, který spadá pod Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem.

„Pan Chovanec mi řekl, že mu přetahuju lidi. Netušil jsem, že nějaký Černík existuje. Pak jsem zjistil, že jej angažoval můj náměstek,“ uvedl Babiš pro MF Dnes s tím, že si Černíka pozval na ministerstvo a ověřoval, jak to ve skutečnosti bylo. „Chtěl jsem vědět, jestli můj náměstek přetahuje lidi, nebo pan Černík chtěl svobodně odejít. Víc v tom není,“ dodal ministr financí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se se svými lidmi údajně pokouší tento trend změnit a zkušené profesionály na svých místech udržet. S ministrem financí Andrejem Babišem o uvedené záležitosti již hovořil, žádné vážnější spory by to mezi nimi způsobit nemělo. Téma Černík podle něj zaznělo jen v „krátké, přátelské a neformální debatě“.

MF Dnes upozorňuje, že Černík není jediný, kdo v posledních měsících skončil ve službách elitního policejního útvaru a následně se angažoval ve sféře Andreje Babiše. Nedávno odešel i vyšetřovatel Oldřich Hluško a detektiv Ludvík Bína. Hluško údajně kandidoval z pozice lídra za hnutí ANO do zastupitelstva Českého Krumlova a Bína by měl koordinovat nové lidi na odboru kontroly Ministerstva financí.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…