Elitní právník a jeho nářez: Topolánek je prý chlap z gulema. Měl by ho někdo do nich nakopat! Drahoš je nejméně vhodný na prezidenta. Divím se, že Horáček dokáže vylézt na světlo boží

10.12.2017 18:51

Vědci jsou hluboce vzdělaní lidé ve svých oborech, ale jinak politická embrya. Z tohoto úhlu pohledu je Jiří Drahoš nejméně vhodným kandidátem na prezidenta. Tak se vyjadřuje právník Miroslav Kříženecký, jenž byl v roce 2003 prezidentským kandidátem KSČM. Mirka Topolánka a Michala Horáčka však pohaněl nejvíce.

Elitní právník a jeho nářez: Topolánek je prý chlap z gulema. Měl by ho někdo do nich nakopat! Drahoš je nejméně vhodný na prezidenta. Divím se, že Horáček dokáže vylézt na světlo boží
Foto: Vít Hassan
Popisek: Debata prezidentských kandidátů, která se konala na Právnické fakultě Univerzity Karlovy

"Dokážu něco říct o Topolánkovi, Drahošovi a Horáčkovi. Ostatní jsou pod mé rozlišovací schopnosti, prostě se jimi nezabývám. Co ale mají všichni kandidáti společného, je to, že jsou antizemanovští, což není nejlepší vizitka pro volby. Jen se proti někomu vymezovat, to není žádný program," prohlásil známý právník z Českých Budějovic Miroslav Kříženecký pro ParlamentníListy.cz. Jak sám říká, je starým dobrým kamarádem stávajícího prezidenta Miloše Zemana. U dalších kandidátů tedy kritikou nešetří.

Expremiér a vědec

Jako prvního si vezme na paškál expremiéra Mirka Topolánka. "Prohlásil, že je chlap z gulema, takže by ho do nich měl někdo nakopat. Je to politická mrtvola. Profláknutá, kamarádská s Markem Dalíkem. Jeho morálka se všema těma bytama a manželstvím není moc vysoká. Ten by mohl být prezidentem leda v Burundi, tam by se uplatnil," podotýká muž, jenž byl mezi lety 1990 až 1994 hlavním vojenským prokurátorem.


Advokát Miroslav Kříženecký

Anketa

Zaorálek navrhuje řešit žalobu EU na Česko za neplnění kvót tím, že přijmeme ,,pár desítek migrantů" a Bruselu to třeba bude stačit. Je to řešení?

2%
98%
hlasovalo: 9431 lidí

Drahoše prý podporuje hlavně pražská kavárna, ale stojí za ním i vědecká elita. "Vědci jsou sice hluboce vzdělaní ve svých oborech, ale jinak to jsou politická embrya. Na to, aby mohl být člověk hlavou státu, nestačí, aby to byl jen slušný človek s dobrým morálním kreditem. Proto si myslí, že je Drahoš nejméně vhodný kandidát. Leda, že to bude prezident bez názoru, co pořádá recepce a klade věnce. Tradičně ale byl v Československu a Česku prezident osobností, která své názory ventiluje na veřejnosti."

Advokáta Kříženeckého také popudilo, že Drahoš, aby si nezadal, tak velice nejistě prohlásil, že proti uprchlíkům nic nemá. "Víte, já jsem zastupoval mnoho Libanonců a Syřanů. Proto vím z první ruky, jak jinou mají kulturu, a že se nikdy pořádně nezačlení do naší společnosti. Už v roce 1968 jsme na fakultě probírali, že hlavním nebezpečím není studená válka mezi západem a východem, ale vyhrocení situace mezi severem a jihem," říká s tím, že by se v důchodu opravdu nechtěl spoléhat na Nigerijce a Habešany.

Hráč a umělec

"Člověk, co zbohatl na hazardu, je ostudou společnosti. Divím se, že dokáže vylézt na světlo boží. Vždyť kolika lidem hazard zničil život, rozbil rodinu. A on to nevěděl? Věděl! Vždyť dělá tak skvělé texty, tak proč se tím neživil? Sázení je horší než kouření marihuany. Ostatně každá závislost je příběhem bez konce. On to neřeší, proto je pro mě póvlem, co zbohatl na svinstvu," soudí.

Kříženecký se Zemanem prý strávili delší čas naposled před první přímou prezidentskou volbou roku 2013 v hotelu v Loučovicích na Šumavě. "Říkal: 'Mirku, neumíš si představit, kolik lidí se kolem mě teď motá. Spoléhám na vás staré kamarády'. Tenkrát jsem mu odvětil: 'Na mě nespoléhej. Já už chci žít životem spokojeného důchodce'."

Nicméně jeden ze starých kamarádů Miloše Zemana se stal lídrem jeho Strany práv občanů, která měla dříve ještě doplněk Zemanovci. Byl to František Ringo Čech a strana ve volbách opět pohořela. "Ringo straně ani pomoci nemohl. To je mrtvá organizace neviditelných lidí. Nikdy nereprezentovali žádné myšlenky. Bez Miloše zahynou. Na osobnosti typu Ringo Čecha, tedy umělce, se dnes už moc nehraje. Některé šoumeny jsme v politice už vyzkoušeli a víme, jak to dopadlo," uvádí dále pro ParlamentníListy.cz.

Prezident a premiér

K nedávno jmenovanému premiérovi Andreji Babišovi prý moc velkou láskou neoplývá: "Mám kamaráda advokáta v Maďarsku a tam ho prý nemají rádi ještě víc, než my. Vytvořil majetkové impérium a s tím se pojí závist. Andrej není křišťálový, ale i v sousivlosti s ním musím opakovat, že je lustrační zákon strašná debilita. Takže bych jen dodal, že bychom měli dát Babišovi šanci, ať se ukáže."

Také zavzpomíná na vlastní prezidentskou kandidaturu v roce 2003. Tehdy ho jako nezávislého navrhla KSČM. "Po projevu mi vyčítali, že jsem nepoděkoval Havlovi. Ale vždyť já tam byl za komunisty, které Havel na Hradě nikdy nepřijal. Kdybych mu poděkoval, tak by to ode mě znělo jako špatný vtip. Také mě kritizovali, že jsem nebyl dobře ostříhán. Přitom mě stříhala kadeřnice, co na Barrandově stříhá herce. Když to slyšela, tak jí ukápla slza. Nepřející prostě kritizují úplně všechno," dodá.

"Jeho zdraví sledujeme všichni, my, starý kamarádi. Mám o něj strach, ale nemyslím si, že by nemohl vykonávat prezidentskou funkci. Samozřejmě, že bych byl rád, aby se pořádně vyspal. Nicméně už Gustáv Husák říkal: 'Když spřežení dobře táhne, tak se nepřepřahá.' Nikoho lepšího navíc na obzoru nevidím. Má v politice obrovské zkušenosti a i prezident by měl vědět, jak to v politice chodí," doplňuje k Zemanovi.

Řadu věcí by mu prý jako poradce rozmluvil, ale nechce být generálem po bitvě. Jinak je dobře, že je bývalý premiér a současná hlava státu politickým realistou. "Všichni tady pořád slyšíme, jak je Rusko nebezpečné. Nicméně Miloš ví, jak je třeba udržovat dobré a přátelské vztahy. Politika mostů mezi východem a západem je dnes velice důležitá. Trump velkohubě křičí, že zničí Severní Koreu, ale když Čína řekne, že se za ni postaví, stáhne ocas. Miloš říká, co si myslí. A, že by se s Putinem v Rusku plácali po zádech, to jsem nepostřehl. Bylo to spíš setkání - já pán, ty pán. "

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…