Elitní voják v Lotyšsku: Moje uklízečka si myslí, že Rusové přijdou. Nevím, Putin je proradný. Cítím, že se něco stane

08.03.2016 14:26

Server The Guardian opět upozornil na šířící se prokremelskou internetovou propagandu. Vladimir Putin má stále svoje trollí farmy, ze kterých se snaží ovlivnit názory většinové společnosti. Vyplývá to z výzkumu Strategického centra NATO pro komunikaci, které sídlí v Lotyšsku.

Elitní voják v Lotyšsku: Moje uklízečka si myslí, že Rusové přijdou. Nevím, Putin je proradný. Cítím, že se něco stane
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Janis Sarts je šéfem Strategického centra NATO pro komunikaci v lotyšském hlavním městě. Sám je toho názoru, že Rusko nemá jediný důvod k invazi do Lotyšska, přesto tvrdí, že je nutné být na pozoru. Nedávno totiž centrum vydalo výsledky výzkumu ruské propagandy, které ukazují, že Rusko má prý něco za lubem.

Jedna odnož výzkumu se zabývala 200 tisíci internetovými komentáři na lotyšských zpravodajských portálech z přelomu července a srpna roku 2014. Výsledky ukázaly, že 1,45 % všech komentářů pochází od „hybridních trollů“, kteří z ruských trollích farem ovlivňují názory veřejnosti. Výzkumníci to odtušili zčásti z jejich „špatné gramatiky, opakovaného obsahu a IP adres“.

Údajně je pět typů těchto trollů. Jedni ze všeho viní USA, druzí se schovávají za fotografie atraktivních dívek a vábí diskutující k souhlasu, třetí všem nadávají, čtvrtí upravují stránky na Wikipedii a poslední všude jen postují odkazy na ruská média. Během prezentace závěrů výzkumu bylo zdůrazněno, že přestože jich je vcelku málo, jedná se o stmelující prvek velkého projektu.

„Nyní musíme pochopit jejich strategii, metody, taktiku a z tohoto pochopení pak vytvořit schopnost odporovat, reagovat a vyhrát a ubránit naši společnost, srdce a mysli našich lidí, naše hodnotové systémy, způsoby, jak naše společnosti fungují,“ řekl Sarts.

Celý text zde

Proč tak Rusové činí, neví, je však zřejmé, že jejich ambice neznají hranic. „Nejdříve je třeba ve všech případech zjistit naše slabiny. Každá země má jiné nuance a zároveň existuje jeden společný obsah pro všechny,“ varoval Janis Sarts.

Rusko podle něj rozjelo po všech stránkách ohromný projekt, který se neomezuje jen na internet. Chtějí mít neustálou kontrolu. „Obecně řečeno, dá se dohledat ruské financování extremistických sil v Evropě. Levicových i pravicových – dokud jsou extremistické, dají se použít,“ řekl Janis Sarts s tím, že nejlepší taktika boje je taková, kterou nepřítel nezaregistruje. „Řekl bych, že existuje bezpočet zemí, které si toho ještě nevšimly nebo se rozhodly to ignorovat.“ Jmenovat však nechtěl.

Podplukovník Simon West z britské armády, který je oblastním šéfem NATO v Rize, tvrdí, že Vladimir Putin chce ze svých sousedů vytvořit „štít proti liberálním demokraciím“.

„Občas mi přijde, že si to jen představuji, ale když jsem dnes přijel do práce, rádio se přepnulo z hudby na ruské zpravodajství,“ řekl o síle ruské propagandy West. Zároveň varoval, že Ukrajina se ve veřejném mínění mění ze sesterského státu Ruska na „zkorumpovaný nacistický režim“.

Podle centra není žádná země plně chráněna před ruskou propagandou. West Rusko považuje za geniální v tom, že vždy jedná tak, aby nevyvolalo vojenskou reakci ze západu. Co však má za lubem v Lotyšsku, to West neví. „Nevidím to. Moje uklízečka si je jistá, že Rusové přijdou, stejně tak jako si to podle mě myslí mnoho Lotyšů. Nevím, je proradný,“ tvrdil o Putinovi. „Mám pocit, že se stane něco velkého.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…