Elity a část pražských médií vyznávají jiné hodnoty než venkov. Jejich vyslovená přání nemají s realitou moc společného, konstatuje Buchert

17.09.2017 17:21

Komentátor Viliam Buchert na serveru Reflex.cz zkonstatoval, že média a elity nahlížejí na politiku očima Prahy. „Jenže Babiš a Zeman mají silnou podporu spíše jinde,“ zmínil Buchert.

Elity a část pražských médií vyznávají jiné hodnoty než venkov. Jejich vyslovená přání nemají s realitou moc společného, konstatuje Buchert
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

„Je to dnes ve světě jev zcela obvyklý. Metropole různých zemí, kde také sídlí většina rozhodujících médií, nahlížejí na politiku jinak než voliči v menších městech a na venkově. Mnohá vyslovovaná přání z centra jsou tak jen otcem myšlenky a s realitou nemají moc společného. Elity a část médií vyznávají jiné hodnoty, a to je vede často k tomu, že se dočkáme i jiného volebního výsledku, než mnozí prorokují,“ řekl Buchert s tím, že Česko podle jeho názoru není výjimkou, což je patrné na příkladu prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

V té souvislosti zmiňuje, jak jsou Zeman i Babiš často v naší metropoli kritizováni, ale v dalších městech je situace zcela jiná. „Na prezidenta čekají na náměstích menších měst tisíce lidí a s Babišem se houfně kdekdo fotí a o Čapím hnízdě s ním nemluví. Mohlo by to znamenat, že mocenský pakt Zeman – Babiš v příštím roce ovládne zemi? Tak jisté to není, protože každé volby přinesou nějaké překvapení, ale spíše se to dá předpokládat,“ dodal Buchert.

  • Původní text ZDE

Vzpomněl si také na to, jak v lednu 2013 to v prezidentské volbě z Prahy vypadalo, že by Karel Schwarzenberg z TOP 09 mohl mít proti současné hlavě státu převahu. Nakonec ji měl, ale právě jen v Praze, nikoliv v ostatních krajích. „A to samé se může stát Jiřímu Drahošovi, Michalu Horáčkovi či komukoli dalšímu příští rok,“ varuje Buchert.

A uvádí také příklad z USA, kdy média a elity stály většinově na straně demokratky Hillary Clintonové, vyhrál však těsně republikán Donald Trump. Stejná situace byla, jak zmiňuje Buchert, i při Brexitu, kdy Londýn byl pro další setrvání země v Unii, venkov proti. 

„Otázkou v těchto případech není ani tak to, že metropole volí většinou jinak než zbytek země a že velká města jako Vídeň či Praha mají na volební výsledek zemí střední velikosti velký vliv. To je přirozené a pořád se to opakuje. Problém je v tom, že i u nás má většina rozhodujících médií sídlo v Praze a pohled na situaci v celé republice je tak často zkreslený. To, co se nám zdá z centra jasné, vypadá jinde jinak,“ uzavřel Buchert se zmínkou, že můžeme tak zažít opakování prezidentských voleb roku 2013. A vyloučeno podle něj není ani to, že by mohlo panovat dvouvládí Zeman – Babiš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…