Eltodo i se stíhanou šéfkou sbírá zakázky

13.05.2021 10:54

Společnost ELTODO dál sbírá veřejné zakázky, i když je její předsedkyně představenstva Harlicia Mona Sandescu stíhaná za úvěrový podvod v souvislosti s vytunelováním kampeličky MSD. ELTODO bude letos například letos modernizovat tunely na pražském okruhu, dodávat dobíjecí stanice pro elektromobily v Jablonci nad Nisou nebo instalovat osvětlení pro Ústav jaderného výzkumu v Řeži.

Eltodo i se stíhanou šéfkou sbírá zakázky
Foto: red
Popisek: Mona Sandescu, předsedkyně představenstva společnosti ELTODO a.s.

Sandescu je předsedkyní představenstva ELTODO a.s. od roku 2014. Transakce, kvůli kterým si vysloužila trestní stíhání Národní centrálou pro odhalování organizovaného zločinu (NCOZ), proběhly v roce 2012. Sandescu svými podpisy údajně pokryla operaci, při které bylo formou úvěru vyvedeno z kampeličky MSD 130 miliónů korun, a to krátce předtím, než ji Česká národní banka odňala licenci.
 
Úvěr měl být zajištěn i téměř bezcennými akciemi, jejichž hodnotu navýšil zfalšovaný znalecký posudek.
 
 
Sandescu je životní partnerkou vlastníka společnosti ELTODO, kontroverzního podnikatele Libora Sadílka, který býval aktivním členem investiční skupiny Motoinvest. Když vstupoval jako spoluvlastník do Eltoda v roce 2012, získání polovičního podílu mu financovala právě zkrachovalá kampelička. Stoprocentní podíl získal Sadílek v roce 2016, když mu zbývající polovinu akcií firmy převedl její zakladatel Libor Hájek. Tomu ale Sadílek za akcie nezaplatil a bývalí společníci se pustili do soudní bitvy, která pokračuje dodnes.
 

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
Informace o trestním stíhání Harlicie Sandescu pronikly na veřejnost v březnu tohoto roku, kdy NCOZ předala spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.
 
Společnost ELTODO zatím nedává najevo, že by se reputační problémy předsedkyně představenstva negativně dotkly jejího podnikání. Nepochybně však může jít o problém pro banky, které projekty Eltoda financují. Pro hospodaření Eltoda jsou navíc důležité veřejné zakázky.
 
Letos má Eltodo například modernizovat tunely na pražském okruhu v rámci zakázky ŘSD v hodnotě 177 miliónů korun. Dalším zákazníkem je Ústav jaderného výzkumu v Řeži, v jehož areálu budou v průběhu roku instalovány tři solární lampy vybavené USB portem a dobíječko elektrokol v celkové hodnotě 5,3 milionu korun. V řadě českých měst (např. v Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě, Kladně či Litoměřicích) se Eltodo podílí na výstavbě parkovacích stání. V Praze plní kromě řady dalších projektů i zakázku na monitorování placených parkovacích zón.
 
ParlamentníListy.cz se opakovaně snažily získat vyjádření Eltoda ke shora uvedeném skutečnostem. Firma odpovědět odmítla.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…