Emigrantův syn: Zemane, jestli vyznamenáš Čubu, vrátíme vyznamenání našeho táty

23.10.2013 10:17

Na informace, že by prezident Miloš Zeman mohl v pondělí 28. října ocenit státním vyznamenáním také bývalého předsedu slušovického JZD a svého poradce Františka Čubu, ostře zareagoval Philipp Janýr, syn Přemysla Janýra. V případě udělení vyznamenání Čubovi by vrátil vyznamenání Řád TGM. Informoval o tom server Novinky.cz.

Emigrantův syn: Zemane, jestli vyznamenáš Čubu, vrátíme vyznamenání našeho táty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. František Čuba

Přemysl Janýr byl novinářem a dlouholetým sociálním demokratem. Podílel se na obnově ČSSD po listopadu 1989. Řád TGM mu udělil in ­memo­riam prezident Václav Havel v roce 1999, tedy necelý rok po Janýrově smrti.

„Kdyby měl dostat Čuba vyznamenání Řád T. G. Masaryka, tak navrhnu, aby naše rodina toto vyznamenání, které převzala in memoriam za mého tátu, vrátila ČR,“ napsal v úterý na svém facebookovém profilu Philipp Janýr, který trvale žije v Rakousku.

„Jsem si jist, a s tátou jsem o tom poměrně často mluvil, že toto významné ocenění by ztratilo jakoukoli hodnotu, kdyby jej dostal vysoký funkcionář totalitního režimu. Nechci v budoucnu rozlišovat mezi oceněním, které udělil Václav Havel na straně jedné a Miloš Zeman na straně druhé,“ cituje server Janýrova syna.

Protože Přemysl Janýr prožil posledních 21 let v Rakousku, měl české i rakouské občanství, a insignie Řádu TGM zůstaly po jeho smrti pozůstalým. Podle zákona totiž musejí insignie vracet pouze pozůstalí českých občanů.

Kdo bude v pondělí z rukou prezidenta vyznamenán, se zatím jen spekuluje. Zeman zatím zveřejnil pouze spoluautorku pomníku lidických dětí Marii Uchytilovou. Vyznamenání od Zemana potvrdil divadelník Jiří Suchý. Podle informací Práva bude oceněn i filozof Erazim Kohák, podle informací ČTK také chirurg Pavel Pafko.

Server Novinky.cz navíc přidává další pravděpodobná jména těch, kteří by v pondělí mohli státní vyznamenání získat: hudebník Vladimír Mišík, herec Lubomír Lipský, který letos oslavil devadesátiny, zakladatel Jazzové sekce Karel Srp či bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…