Emmerová se rozhodla přerušit členství v ČSSD

31.05.2012 12:10

Poslankyně ČSSD Milada Emmerová chce kvůli kandidatuře za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ) v krajských volbách přerušit členství v ČSSD, v jejím poslaneckém klubu chce zůstat. Pokud se na tom s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou nedomluví, poslanecký mandát si ponechá. Emmerová to ve čtvrtek řekla na tiskové konferenci SPOZ. Se Sobotkou se chce sejít příští týden v úterý, uvedla ČTK.

Emmerová se rozhodla přerušit členství v ČSSD
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Vedení ČSSD v Plzeňském kraji se ve středu postavilo proti tomu, aby Emmerová kandidovala v kraji za SPOZ. Někdejší ministryni zdravotnictví o kandidaturu požádal čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Sociální demokracie podle něj postupuje proti svým tvrzením o potřebě spolupráce levicových stran. SPOZ prý jednala o předvolební koaliční spolupráci také v Jihočeském kraji. Jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi ale takový krok zakázala stranická centrála, aniž by o tom jednalo vedení strany, řekl Zeman novinářům.

"Byla jsem poctěna tím, že mě Miloš Zeman požádal, zda bych se nechtěla stát lídrem v krajských volbách v Plzeňském kraji," prohlásila Emmerová před novináři. Když zvážila možnost, kterou jí Zeman nabídl, rozhodla se Emmerová požádat ČSSD o povolení. "Věřím, že Sobotka vezme tuto záležitost velkoryse a přistoupí na přerušení členství v ČSSD," dodala.

Plzeňská ČSSD vyzývá Emmerovou, aby si kandidaturu za SPOZ rozmyslela

Vedení plzeňské krajské organizace ČSSD se s bývalou hejtmankou Emmerovou sešlo a jednomyslně vyjádřilo nesouhlas s jejím záměrem. Zároveň představitelé krajské organizace Emmerovou vyzvali, aby svoje rozhodnutí přehodnotila a zůstala členkou ČSSD.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v červnu. Emmerová plzeňským sociálním demokratům řekla, že vyslyšela požadavek předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k osobnímu setkání. Věc spolu prodiskutují na začátku června při zasedání sněmovny. Pak se prý Emmerová definitivně rozhodne o dalším postupu.

Úmysl Emmerové kandidovat za zemanovce kritizoval například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj by Emmerová v případě kandidatury za SPOZ měla nejen odejít z ČSSD, ale vzdát se i poslaneckého mandátu. Podobně hovořila i místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, které Zeman neúspěšně sliboval kandidaturu ve Středočeském kraji.

Členství v ČSSD zaniká aktivní účastí na činnosti jiných stran

Emmerová vycházela ze sociálnědemokratických stanov, podle nichž "ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD".

Lékařka a politička Emmerová je dlouholetou členkou ČSSD. V letech 2004 až 2005 byla ministryní zdravotnictví ve vládách premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (oba ČSSD), od listopadu 2008 do září 2010 byla hejtmankou Plzeňského kraje. Emmerová se vzdala postu hejtmanky, protože se chtěla plně věnovat poslanecké práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…