Epidemiolog Maďar o nákaze na Karvinsku: Nepochopitelná bouře. Bylo to očekávané

06.07.2020 21:50

Epidemiolog Rastislav Maďar komentuje situaci na Karvinsku. Vyvrací, že by se nákaza šířila v komunitě: „Bouře, které se okolo toho strhávají, jsou pro nás, epidemiology a hygieniky, skoro nepochopitelné,“ říká odborník v rozhovoru pro iROZHLAS.cz s tím, že takový vývoj epidemie byl zde očekávaný.

Epidemiolog Maďar o nákaze na Karvinsku: Nepochopitelná bouře. Bylo to očekávané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Navzdory plošnému testování či zavření dolů, odkud se koronavirus na Karvinsku rozšířil, se nárůst nakažených promítá i do ratingu Česka v Evropě. „Toto se může stát i kdykoliv v budoucnu. Jediná jistota pro cestovatele je zůstat doma. A pokud chceme, abychom mohli k moři, můžeme počítat s tím, že kdykoli nám do toho může zasáhnout takovýto faktor,“ upozorňuje Maďar.

K epidemiologické situaci na Karvinsku dodává: „Trend je přesně takový, jaký jsme očekávali. Nejsou tam žádná překvapení. Bouře, které se okolo toho strhávají, jsou pro nás, epidemiology a hygieniky, skoro nepochopitelné,“ pokračuje.

„Upozorňovali jsme už předtím, že když se přistoupí k plošnému testování, navýší se dočasně počet případů, hodně lidí skončí v izolaci, kontakty v karanténě a později bude zase následovat pokles,“ doplnil epidemiolog s tím, že kromě ohniska v dolech a blízkých rodinách se virus nešíří do komunity, a systém chytré karantény tak v praxi funguje dobře.

Absolutní uzavření dolů bude trvat čtyři týdny. „Doufám, že když časem klesá infekčnost pacienta, tak počet nakažených bude později minimální nebo nulový,“ uzavírá Maďar. Přítomnost komunitního šíření či nutnost karantény v oblasti Ministerstvo zdravotnictví odmítá. 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…