Epidemiolog: Musíme se tím promořit. Školy? To nebylo dobré řešení

25.03.2020 22:29

Epidemiolog Rostislav Maďar predikuje vývoj koronavirové infekce – to nejhorší prý máme už za sebou. Teď bude rozhodující, jak situaci po uvolnění karantény a dalších opatření zvládne Babišův kabinet, jehož kroky v této krizi schvaluje. Zároveň upozorňuje, že koronavirus tu s námi bude zřejmě stále, je proto prý třeba, aby populaci promořil a společnost získala imunitu. V rozhovoru pro Reflex.cz hovořil ale také o tom, jaká omezení by bylo vhodné držet delší dobu a která by nám naopak uškodila, pokud by se včas nezrušila.

Epidemiolog: Musíme se tím promořit. Školy? To nebylo dobré řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

Epidemiolog na úvod rozhovoru pochválil vládu za to, že v této krizi dělá správné kroky. „Situace u nás se podařila zvládnout dobře, vedeme si opravdu slušně, reagovali jsme včas,“ hodnotí. Naopak kritizovat vládu není podle něj nyní vhodné. „Víte, hodnotit něco zpětně a kritizovat to u tak zákeřné nákazy, se kterou nebyla dosud zkušenost, to by byl až hyenismus, kope se do někoho, kdo se snaží a nespí,“ podotkl Maďar.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí

A co problémy s nedostatkem roušek a respirátorů? „To je objektivní problém všech zemí. Nevím o tom, že by nějaká říkala, že je s tímhle za vodou, samozřejmě kromě Číny,“ uvedl.

Koronavirus by podle Maďara měl naši společnost promořit. „Můj názor je, že nám nebude ani nic jiného zbývat. Krizový štáb se bude snažit nulu udržet, ale naše nepromořená společnost bude z hlediska nákazy velmi zranitelná. Pokud se nám podaří promořením dosáhnout kolektivní imunity, budeme naopak proti takovým nemocem mnohem odolnější,“ věří epidemiolog.

Pozradil, že jiný názor měl však na termín, kdy by se měl dětem zakázat přístup do škol. „Víme, že zejména dětem na prvním stupni tato infekce nic zásadního nedělá. Tím se spíše otevřela cesta možného přenosu k prarodičům, protože nemálo rodičů muselo dát děti právě k nim,“ říká Maďar a dodává, že současně ubylo pracovních sil v klíčových profesích, třeba v nemocnicích, protože jejich zaměstnanci museli hlídat děti doma.

Nemyslí si, že je dobrý nápad, že školy by se znovu otevíraly až jako poslední, tedy na přelomu května až června. „Nemá logiku otevřít nejdříve nákupní centra a školy až následně. Až se uvolní pohyb, stejně půjdou děti s rodiči ven dělat různé aktivity, to spíše je rizikové,“ zdůraznil.

Osobně by byl proto prý raději, kdyby restrikce netrvaly příliš dlouho, aby se také neohrozila příliš i ekonomika a běžný život. Omezení cestování do určitých zemí by podle něj naopak bylo dál namístě, stejně jako držet nošení roušek ve veřejných prostorách, kde člověk přichází do blízkého kontaktu s dalšími lidmi.

„Priorita je izolovat rizikové skupiny, lidé musejí být v tomto disciplinovaní, jinak nepomohou žádná státem nařízená opatření,“ zdůraznil Maďar, podle kterého větší zákazy brzy přestanou mít smysl.

Jedním z pravděpodobných scénářů podle Maďara je, že koronavirus tu s námi už bude pořád, podobně jako chřipka. „Může se zařadit mezi klasické sezónní nákazy. Lidé u nás budou umírat na jiné diagnózy mnohem častěji než na koronavirus. Ten může mít pozitivní vliv na naši připravenost na příští pandemie,“ domnívá se Maďar, který věří, že si s koronavirem v budoucnu poradíme, jen ne na úkor takové karantény.

„Myslím, že nejhorší už ale máme za sebou. Může nám v budoucnu pomoct i očkovací látka, do té doby je třeba nemoc stlačit na nulu, o které víme, i třeba pomocí těch přísných cestovních restrikcí, nebo se to snažit korigovat tak, že se bude dál testovat, izolovat a karanténovat. Zkrátka udržovat to v té zdravější populaci a tu nemocnou skutečně ochránit,“ dal epidemiolog Maďar za příklad některé varianty, jak se v budoucnu s virem lépe vypořádávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…