Epilog příběhu „Radar v Brdech“: Důkaz, že jste lhali, vzkazují do USA Rusové

12.05.2016 12:38

Na vojenské základně ve městě Deveselu na jihu Rumunska dnes proběhne slavnostní spuštění protiraketového štítu, který měl být podle původních návrhů umístěn i v brdském lese. Ceremoniálu se mají zúčastnit členové rumunské vlády i vysoce postavení důstojníci z NATO a americké armády.

Epilog příběhu „Radar v Brdech“: Důkaz, že jste lhali, vzkazují do USA Rusové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Ke spuštění dojde poté, co s jeho plány před devíti lety přišel bývalý americký prezident George W. Bush. Američané tvrdí, že protiraketový štít ve východní Evropě má chránit starý kontinent před raketami krátkého a středního doletu, především z Blízkého východu.

Podle tiskových vyjádření rumunské vlády se ceremoniálu mají zúčastnit vysocí političtí představitelé Rumunska, zástupci ministerstva obrany Spojených států, představitelé americké armády a námořnictva, zástupci NATO, a to včetně generálního tajemníka Jense Stoltenberga, a mnozí další.

Již včera předseda rumunské vlády ve svém prohlášení připomněl, že Bukurešť plán Aliance na vytvoření systému protiraketové obrany podporuje od samotného začátku. Podle slov Čološa „protiraketová obrana vyžaduje kolektivní úsilí a vojenská základna Deveselu může tomuto úsilí pomoci“.

Američané při svých oficiálních prohlášeních již několikrát zopakovali, že plány na vytvoření systému protiraketové obrany v Evropě jsou čistě a jenom obranného charakteru. Mají Evropu chránit od nebezpečí, které představuje Irán a Severní Korea. Obavu Moskvy z toho, že vytvoření takového systému v Evropě může představovat hrozbu pro ruské strategické síly, Američané odmítají.

V předvečer ceremoniálu na rumunské vojenské základně v Deveselu zástupce ministra zahraniční USA Frank Rose prohlásil, že rozmístění protiraketového systému v Evropě nemá možnost oslabit potenciál ruských strategických raket. „Rusko dalo již mnohokrát najevo svou obavu z toho, že jsou obranné prostředky USA a NATO v Evropě namířeny proti němu. Toto je skutečně velmi daleko od pravdy,“ prohlásil Rose.

Podle jeho slov má nový systém, který bude za několik minut v Rumunsku slavnostně aktivován, pomoci členským státům NATO čelit hrozbě útoky balistických raket krátkého a středního doletu, které by mohly být odpáleny na Blízkém východě. „NATO i USA toto v posledních letech Rusku již mnohokráte vysvětlilo,“ dodal.

V této souvislosti včera vystoupil ředitel Odboru pro nešíření a kontrolu zbraní ruského ministerstva zahraničí Michail Uljanov. Ten označil obavy Američanů (NATO) z možného útoku Iránu na Evropu za „neopodstatněné“, citoval ho ruský kanál RIA Novosti. „Co se týče snížení takzvané íránské jaderné hrozby, po ukončení vyjednávání s Íránem ohledně jejich jaderného programu mi přijde, že jsou tyto kroky již zbytečné,“ prohlásil.

„Nyní se ukazuje, že všechna ta prohlášení americké vlády, že po zdárném ukončení jednání s Íránem ohledně jejich jaderného programu zmizí i motivy Američanů pro budování systému protiraketové obrany v Evropě, úplně neodpovídají realitě,“ dodal Uljanov.

K tématu se vyjádřil i mluvčí prezidentské kanceláře RF Dmitrij Peskov. Prohlásil, že „všechny útvary, které odpovídají za obranu Ruské federace, si jsou dobře vědomy plánů na rozmístění systému protiraketové obrany v Evropě“.

„Nejedná se o žádnou novinku. Je to dlouhodobější proces. Přirozeně se veškeré státní agentury odpovídající za zajištění bezpečnosti Ruské federace tímto zabývají. Moc dobře o těch plánech vědí. Otázka není, budou-li se uskutečňovat nějaké konkrétní kroky, protiopatření na zajištění základní úrovně bezpečnosti země už jsou zaváděna. Sám prezident se již několikrát zabýval otázkou, proti komu je vlastně tento systém vytvářen,“ prohlásil Peskov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…