Éra Pavla Béma, „kmotři“ a obrovská manažerská chyba současného vedení Prahy. Dalibor Mlejnský promluvil

10.08.2018 22:10

Dalibor Mlejnský byl takřka dvacet let členem ODS. Z toho osm let seděl v pražském zastupitelstvu. S ohledem na to, jak dnes město řídí primátorka za ANO Adriana Krnáčová, má Mlejnský za to, že často proklínaná éra Pavla Béma coby pražského primátora vlastně vůbec nebyla špatná. Nejen to prozradil v rozhovoru pro internetovou televizi XTV. Politika zpovídal Luboš Xaver Veselý. Promluvil také o obvinění, za které mu hrozí 8 až 12 let odnětí svobody. Došlo i na premiéra Andreje Babiše.

Éra Pavla Béma, „kmotři“ a obrovská manažerská chyba současného vedení Prahy. Dalibor Mlejnský promluvil
Foto: praha11.cz
Popisek: Starosta Prahy 11 za ODS Dalibor Mlejnský

Pro Dalibora Mlejnského prý ODS vždy byla srdcovou záležitostí. Jako pravicově smýšlející člověk věděl, že do ní chce vstoupit. V jisté éře se ale názorově rozešel se svými kolegy. Dnes to vidí jako chybu, ale vracet se nehodlá. Dnes působí v Praze na Jižním Městě v regionálním hnutí a s komunální politikou je spokojen.

Když měl zavzpomínat na doby v pražské ODS, konstatoval, že éra primátora Pavla Béma byla pro Prahu přínosná. „Z mého pohledu éra Pavla Béma byla dobrá a pro Prahu přínosná," zdůraznil. Vliv tzv. kmotrů na Pavla Béma byl prý přeceňován. „Ten, kdo zná komunální politiku, tak ví, že město řídí zastupitelstvo a že těžko můžete jedním člověkem, byť démonizovaným, ovlivnit 65 nebo 72 zastupitelů. Tak to prostě nebylo. Z mého pohledu to bylo přitažené za vlasy. Město řídil Pavel Bém a z mého pohledu ho řídil dobře," zdůraznil Mlejnský.   

Za Béma prý existovaly rozvojové projekty pro Prahu. Dnes Praha stojí. Zastavila se např. dostavba pražského okruhu. „To je podle mě obrovská chyba současného vedení. Sice se v ulicích leccos opravuje, ale nejde o rozvojové projekty." Za Béma by se prý také nemohlo stát, aby bylo rozkopáno všude a všechno.

„To by se za Béma opravdu stát nemohlo. Bém jako primátor si velice hlídal, až kolikrát bych řekl, že velmi intenzivně a ostře, že když se něco opravuje, tak aby byla koordinace v tom, kde a v jakém čase se to děje. Příklad. Rekonstruuje-li se magistrála, tak rostě není možný zavřít celý Žižkov, protože je to nejbližší," podotkl Mlejnský. Právě tohle si prý Bém velmi hlídal, zatímco současné vedení města si to prý evidentně nehlídá, což je podle Mlejnského velká manažerská chyba.  

Přitom ANO Andreje Babiše slibovalo, jaké přivede odborníky, aby dali věci do pořádku. Jenže nic takového se nestalo. V ANO takoví odborníci schází. Za časů ODS a ČSSD to bylo tak, že trvalo, než se nějaký politik stal primátorem. Musel o tom městě ledacos vědět a musel mít důvěru svých kolegů ve straně. Jinak by se kandidátem na primátora prostě nestal. ANO je podle Mlejnského jen marketingový projekt, kterým premiér Babiš získal větší moc. „Do určité míry je to důvod k obavám, protože je vidět, že on si tu moc rád a intenzivně stahuje. Takže kdyby to tak mělo pokračovat, tak to asi dobře není," řekl host.

Naproti tomu prezidenta Miloše Zemana se zastal. Líbí se mu, že Zeman je kontinuální ve svých názorech a prý je to větší osobnost než čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg či profesor Jiří Drahoš. A Václav Klaus byl prý ještě lepší.

Luboš Xaver Veselý se Mlejnského zeptal také na obvinění, kterému čelí, kvůli prodeji několika pozemků na Jižním Městě. „Pro vaši informaci, to obvinění už trvá pět let," prozradil Mlejnský s tím, že spolu s dalšími asi 38 zastupiteli, kteří jsou také obvinění, ví, že nic špatného neudělali. „Nic jsme neukradli, žádný zákon jsme neporušili," zdůraznil Mlejnský. Pokud by zastupitelé byli odsouzeni, hrozilo by jim prý osm až dvanáct let odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…