Éra kancléře Mynáře na Hradě rozhodně nekončí, shodují se deníky

25.09.2015 9:45

Éra prezidentova kancléře Vratislava Mynáře na Hradě rozhodně nekončí. Shodují se na tom české deníky v dnešních komentářích. Podle Práva může Mynář na Hradě setrvat až dokonce prvního prezidentského období Miloše Zemana. Rovněž podle Hospodářských novin může trvat roky, než v Mynářově kauze skončí všechny prověrky.

Éra kancléře Mynáře na Hradě rozhodně nekončí, shodují se deníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova by pro Mynáře bylo příliš jednoduché a poctivé rozloučit se s Hradem, přečte-li si zamítavé sdělení Národního bezpečnostního úřadu. Vršením stále nových časových průtahů může kancléř vydržet na svém místě bez prověrky až do konce prvního Zemanova prezidentského období. List poukazuje také na to, že Mynář po boku Zemana absolvoval bez prověrky nejužší schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Proč ale prodlužuje Mynářovu agónii Zeman? Taková otázka by dávala smysl, kdyby prezidenta zajímalo něco jiného než jeho vlastní prospěch,“ píše list.

Podle Bakalových novin ví Mynář na Zemana příliš mnoho

Podle HN může trvat roky, než proběhnou v Mynářově kauze všechny prověrky. „Vratislav Mynář na Hradě je bezpečnostním rizikem pro stát. Mynář mimo Hrad je rizikem pro Miloše Zemana. Hádejte, co Zemana trápí víc?“ ptá se list. Poukazuje na to, že Mynář toho ví o Zemanovi příliš mnoho – zná pozadí financování prezidentské kampaně a ví o jeho kamarádství se středoasijskými diktátory a vazbách na ruský a čínský byznys.

Zeman blufuje

Také podle Mladé fronty DNES Mynářova hradní éra rozhodně nekončí. Prezident Zeman podle deníku dokáže vystupovat jako dravec, hotový aligátor, když chce. Tím MfD poukazuje na kauzu umělecké skupiny Ztohoven a její personální dopady. Když přijde řeč na hradního kancléře Mynáře, má i svou vlídnou a chápavou tvář, doplňuje. „Zeman blufuje, když říká, že ani on výsledek kancléřovy prověrky nezná – takto citlivé věci se ve vysokých patrech politiky diskrétně sdělují předem,“ píše MfD.

Prezident a jeho okolí jsou prý sebestředná individua žijící ve vlastním světě

Pokud Mynář v prověrce neuspěl, není podle Lidových novin jisté, že se věc neprotáhne. Prezident Zeman totiž drží slovo velmi selektivně a časově nepředvídatelně, poznamenává list. „Vždyť Miloš Zeman je člověk, který ignoroval rozhodnutí soudu, a trvalo osm let, než se omluvil novináři Ivanu Brezinovi. I Miroslavu Mackovi se jako premiér v roce 2000 po soudním verdiktu musel omluvit v televizi, ale udělal to tím nejpokoutnějším způsobem,“ připomíná. Chování prezidenta a jeho okolí ve vztahu k prověrce lze podle LN vnímat dvěma způsoby – jako cynický výsměch občanům, zákonům i zásadám slušného chování, a rovněž jako projev sebestředných individuí žijících ve vlastním, paralelním světě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…