Erdogan letí do Washingtonu. Chce Američanům vysvětlit, že by vážně neměli podporovat Kurdy

14.05.2017 7:27

Nepřijatelné. Je to podpora terorismu v rámci NATO. Tureckým představitelům se nelíbí, že Američané posílají zbraně kurdským milicím YPG, které bojují proti radikálům z Islámského státu v Sýrii. Turecko doufá, že USA svůj postoj přehodnotí. Prezident Erdogan je o tom má přesvědčit během své návštěvy Washingtonu, kam odletí příští týden.

Erdogan letí do Washingtonu. Chce Američanům vysvětlit, že by vážně neměli podporovat Kurdy
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Podle tureckého listu Daily Sabah mohou USA začít s distribucí zbraní a vojenské výbavy kurdské YPG „velmi rychle“. Budou to ale zřejmě dělat „postupně“, cituje list mluvčího koalice proti Islámského státu pod vedením Američanů Johna Dorriana. „V zemi již nyní máme určitý počet zásob, které byly použity k vyzbrojení arabské koalice a další z nich mohou byt distribuovány velmi rychle,“ sdělil Dorrian reportérům během vysílání z Bagdádu. Dodávky zbraní podle něj mohou být rozesílány podle potřeby. Specifický časový termín ale nezmínil.

Podle Turků jsou to teroristé

Turecko, jež YPG vnímá převážně jako odnož kurdské strany pracujících, kterou považuje za teroristickou, to vnímá jako hrozbu. „PKK i YPG jsou teroristické organizace a vůbec se neliší kromě toho, že si říkají odlišně,“ uvedl ve středu během diplomatické návštěvy Černé Hory turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. „Každá zbraň, kterou získají, představuje hrozbu pro Turecko,“ dodal. Podle turecké strany Američané o postoji Ankary dobře vědí. Podle Turků je podpora „teroristických skupin“ ze strany NATO absolutně nepřijatelná. To ve středu zaznělo i z úst tureckého vicepremiéra Nurretina Canikliho. 

O problému by se mělo hovořit během návštěvy tureckého prezidenta Erdogana ve Washingtonu, kam zamíří během příštího týdne. „Doufám, že tato chyba bude napravena s okamžitou platností,“ zmínil Erdogan ve středu během tiskové konference. „Doufám, že se Spojené státy odvrátí od tohoto špatného jednání,“ dodal s tím, že doufá v obrat jejich postoje v reakci na výsledky návštěvy. Podle tureckého premiéra Binali Yildirima může mít rozhodnutí USA Kurdy vyzbrojit „důsledky“ a potenciálně přinést i „negativní výsledek“ Spojeným státům, uvedl. Američané však mají stále šanci své rozhodnutí napravit, sdělil Yildirim tureckému deníku Daily Sabah.

Kurdové jsou pro USA v bojích proti radikálům klíčoví

Nic ale zatím nesvědčí pro to, že by USA o změně svého postoje k vyzbrojování kurdských milic byť jen uvažovaly. Podle názoru Pentagonu je „pomoc místním Kurdům absolutně nezbytná“, píše zpravodajský web Deutsche Welle. Kurdové podle toho, jak je vnímají Američané, budou hrát klíčovou roli při finální porážce Islámského státu a osvobození města Rakká, které de facto představuje hlavní město a potažmo i centrum islamistických radikálů v Sýrii.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…