Erdogan není přítel Evropy, ale Saúdů a teroristů. Nic dobrého teď od Turecka nečekejme, varuje Tomáš Haas

17.07.2016 9:07

Nad situací v Turecku těsně po pokusu o vojenský puč se zamýšlí publicista a někdejší poradce prezidenta Václava Klause Tomáš Haas.

Erdogan není přítel Evropy, ale Saúdů a teroristů. Nic dobrého teď od Turecka nečekejme, varuje Tomáš Haas
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Upozorňuje, že po léta hlavní obranou Turecka byla armáda. „Jestliže ústava ukládá armádě roli v obraně Turecka a jeho základních principů, jak se má armáda zachovat, je-li stát protiústavně krok po kroku Islamizován,“ píše Haas. Poukazuje na to, co píše turecká ústava v preambuli: „(Atatürkovy) turecké historické a morální hodnoty vlastenectví, principů, reforem a modernizace jak je požaduje zásada sekularismu, nebudou připuštěny žádné zásahy náboženství do záležitostí státu a politiky.“

Podle ústavy je Turecko sekulární stát

V článku 2 pak turecká ústava píše: „Turecká republika je demokratický, sekulární a sociální stát pod vládou zákona...“

Ve svém čtvrtém článku pak turecká ústava píše, že ustanovení článku 1 ústavy, který popisuje formu státu, článku 2, který popisuje charakter republiky, a článku 3, nemohou být změněny, ani nesmí být podán návrh k jejich změně.

Islamizaci země bránila armáda a soudy

Haas podotýká, že Erdogan Turecko od svého nástupu postupnými kroky značně islamizoval. „Bránila mu v tom armáda, bránily mu v tom soudy. Armádu postupně decimoval několika čistkami jejího velení a definitivně to chce dokončit nyní,“ píše.

Upozorňuje, že Erdogan se se soudci vyrovnal ještě než utichla střelba – odvolal jich téměř tři tisíce. „Myslíte, že se zúčastnili puče? Nikoliv, není to trest za účast v puči, pro některé je to trest za to, že brzdili Erdoganovu protiústavní Islamizaci a pro jiné je to prevence – Erdogan bude provádět čistku v armádě a měnit turecké zákony a porušovat anebo přímo vypouštět ústavní deklarace sekulárního státu. A k tomu potřebuje dostatečně ohebné soudce,“ domnívá se Haas.

Erdogan je přítelem Saúdské Arábie a Islámského státu

John Bolton, bývalý velvyslanec USA v OSN, o Erdoganovi mimo jiné říká, že konzistentně odmítal všechny americké žádosti o povolení americkým ozbrojeným silám použít turecké území, od Iráku až po válku v Sýrii. Podle Boltona není Erdogan přítelem Spojených států. „A k tomu mohu dodat, že podle mě není Erdogan ani přítelem Evropy. Ale již dlouho je přítelem Saúdské Arábie, Islámského státu, Hamasu a muslimských teroristů od Palestiny po Sýrii,“ dodal Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…